Kuvari u gostima

Rezidencija stranih gostujućih kuvara koji će sa lokalnim kuvarima spremati tradicionalne vojvođanske specijalitete i reinterpretirali ih na način na koji bi ih oni spremali u svojoj zemlji i učinili atraktivnijim domaćim i stranim konzumentima održaće se 14. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg, u okviru programskog luka Dunavskog mora.

Fokus projekta je na inovaciji proizvoda (tradicionalnih vojvođanskih jela) uključuje:

  • eksperimentisanje sa sastojcima (razne vrste brašna uključujući i integralna brašna, razne vrste mesa, masti, sosova, leguminoze, orašasti plodovi, sušeno voće, semenke, hleba, testenine povrće i dr,) tako da se kao krajnji rezultat dobiju jela koja su svojim izgledom sastavom i ukusom privlače pažnju konzumenata
  • ponuda novih veganskih, vegetarijanskih i makrobiotičkih jela baziranim na tradicionalnim vojvođanskim jelima
  • ponuda reinterpretiranih jela od organski gajenih namirnica
  • ponuda reinterpretiranih jela bez glutena
  • konzumacija pića je propratni element gastronomske ponude, uz nova jela potrebno je preporučiti i jedno ili dva pića koja se mogu konzumirati
  • inovacija tradicionalnih poslastica

Gostujući kuvari koji će raditi u saradnji sa lokanim kuvarima imaju slobodu da nakon prezentacije tradicionalnih vojvođanskih jela izaberu tri jela na kojima će raditi tokom rezidencije.  

Rezultati projekta, pripremljena reinterpretirana tradicionalna jela uz preporučena pića i deserte piće prezentovana i dostupna za degustaciju široj javnosti na „Gastro vikendu“ koji će se održati u nedelju 14. avgusta 2022. u Kulturnoj stanici Eđšeg. Ceo događaj biće propraćen adekvatnim muzičkim programom.

Foto: Neha Poddar

Oznake:

Datum

14. авг 2022.
Završen!

Vreme

20:00

Lokacija

Kulturna stanica Eđšeg
Antona Čehova 4, Novi Sad
Internet adresa
https://edjseg.kulturnestanice.rs/en/

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

EU – Japan Fest Committee
Internet adresa
www.eu-japanfest.org
EU – Japan Fest Committee
Internet adresa
www.eu-japanfest.org