heroine spomen zbirke pavla beljanskog

Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Multimedijalna izložba „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog”, koja spada u programski luk Heroine biće postavljena od 20. maja do 15. jula u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Svečano otvaranje je zakazano za 20.22 časova.

Na izložbi će biti predstavljeno sedam umetnica iz kolekcije Pavla Beljanskog: Nadežda Petrović, Zora Petrović, Ljubica Sokić, Milica Zorić, Vidosava Kovačević, Liza Križanić i Leposava S. Pavlović. Pored njih, projekat će obuhvatiti i predstavljanje ženskih fotografkinja i umetnica koje su u svojim radovima koristile fotografiju tokom druge polovine 20. veka i početkom 21. veka.

Fotografija je izabrana kao medij koji povezuje umetnice različitih stilskih orijentacija, od nadrealizma, preko konceptualne do savremene umetničke prakse. Kao područje izraza, od početka blisko ženskom umetničkom i političkom jeziku, fotografija je i jedan od prvih oblika ekonomske emancipacije žena.

Projekat uključuje izložbu slika, crteža, fotografija, štampanog materijala koji prati katalog, sedam video prezentacija, tribinu i radionice.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstavlja redak primer legata u međunarodnim okvirima, jer četvrtinu od ukupnog broja dela iz kolekcije čine dela ovih sedam umetnica.

Modernost koja se prepoznaje u radovima ovih umetnica inspirisala je program u okviru kog će se putem video prezentacija i razgovora predstavi sedam savremenih umetnica koje su se obrazovale i živele ili i dalje žive u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture: Monika Sigeti, Jelena Vladušić, Jelena Janev, Jelena Kovačević Vorgučin, Milica Dukić, Bojana S. Knežević i Dragana B. Stevanović.

Zahvaljujući izložbi dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, video prezentacijama o umetnicama iz muzejske kolekcije, delima savremenih novosadskih umetnica, ali i bogatom pratećem programu, saznaćemo mnogo o statusu umetnica nekad i sad kroz dijaloške odnose između dela autorki iz Spomen-zbirke i savremenih umetničkih praksi.

Osim slika i tapiserija iz legata diplomate, za uspostavljanje ovih relacija poslužile su i fotografije iz muzejskog fonda, posmatrane kao umetnička dela i dokumenti, ali i značajan broj dela u različitim tehnikama, nabavljanih putem akvizicija, kojima je Spomen-zbirka proširila mogućnosti sagledavanja stvaralačkih opusa sedam heroina iz legata Pavla Beljanskog.

Program koji prati izložbu „Heroine Spomen – zbirke Pavla Beljanskog”:

26. maj, 19 časova / Umetnice u 20. veku – tribina / Lovorka Magaš Bilandžić, Nataša Ivančević (Hrvatska), Sarita Vujković (BiH), Nikola Krstović i Zoran Erić (Srbija)

2. jun, 19 časova / „Heroine Pavla Beljanskog” / autorsko vođenje izložbe / Milana Kvas

9. jun, 19 časova / „Heroine moderne umetnosti – predavanje” / Milanka Todić

16. jun, 19 časova / „Razgovor s umetnicom dr Bojanom S. Knežević” / Vera Kopicl

18. jun, 11 časova / „Magičan svet Milice Zorić/ dečija radionica

29. jun, 19 časova / „Razgovor s umetnicom dr Jelenom Vladušić” / Vera Kopicl

7. jul, 19 časova / „Žena kao inspiracija umetnica – predavanje”/ Jasmina Jakšić Subić

14. jul, 19 časova / „Leto na Trgu galerija – tribina”  / Suzana Vuksanović, Zorica Čolić, Jelena Kovačević Vorgučin, Monika Sigeti, Dragana B. Stevanović i Jelena Janev

16. jul, 19 časova / „Razgovor s umetnicom Mijom Ćuk” / Miroslav Karić

Radno vreme Spomen-zbirke:

Sreda – nedelja: 10 – 18 časova
Četvrtak: 13 – 21 časova

Ulaznice za izložbu se kupuju u prostoru Spomen-zbirke i koštaju 150 din.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

07. јул 2022.
Završen!

Lokacija

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Трг Галерија 2, Novi Sad
Internet adresa
https://beljanskimuseum.rs/
Kategorija

Organizator

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Internet adresa
https://beljanskimuseum.rs/

Ostali organizatori

Bulevar Books
Internet adresa
https://www.facebook.com/BulevarBooks/
Savez feminističkih organizacija „(Re)konekcija”
Bulevar Books
Internet adresa
https://www.facebook.com/BulevarBooks/
Savez feminističkih organizacija „(Re)konekcija”