horovi

Horovi – Z’Borke, Horkestar i Pop hor Radio

Nastupi angažovanih horova Z’Borke iz Ljubljane, Horkestar iz Beograda i Pop hor Radio iz Novog Sada, biće održani 12. juna u 20 časova na bini u prolazu kod knjižare Bulevar Books. Koncert će biti organizovan kao deo svečanog zatvaranja „Autonomnog  festivala žena”, kao deo programskog luka Heroine.

Autonomni, samoorganizovani Feministički pjevački zbor Z’borke nastao je u martu 2014. godine u Ljubljani kao odgovor na reproduciranje seksističkih, mizoginih tekstova u narodnoj, popularnoj i horskoj muzici u Sloveniji. Z’borke se sve od tada spomenutim tendencijama suprotstavljaju tako što za svoj repertoar biraju feminističke, emancipatorne pjesme iz najrazličitijih jezika i kultura, te „popravljajući“ seksističke tekstove iz domaćeg opusa.

Horkestar je samoorganizovani hor (hor + orkestar) iz Beograda. Nastao je 2006. godine, promenom imena nakon odlaska grupe Škart koja je osnovala Horkeškart 2000. godine. Horkeškart je u velikoj meri trasirao put kojim i danas ide Horkestar.

Horkestar je zadržao deo repertoara Horkeškarta, koji se sastoji od revolucionarnih i radničkih pesama, ali se većinom izvode pesme komponovane na stihove domaćih pesnika i filozofa (Vasko Popa, Stanislav Vinaver, Slobodan Tišma, Duško Radović, Dr Protić), obrada pesama new-wave i punk bendova (Šarlo Akrobata, Paraf, Dobri Isak, Obojeni program), kao i autorskih pesama članova hora.

Pop hor „RADIO” osnovan je oktobra 2016 godine. Čini ga mnoštvo pevača i pevačica različitih generacija, profesija, interesovanja. Do sada su imali brojne nastupe u Novom Sadu i okolini, uključujući i mini-turneju u Sloveniji decembra 2019.

Učestvovali su na svečanom otvaranju kulturne stanice Eđšeg Evropska prestonica kulture EPK 2021, pevali na manifestacijama „Novosadsko proleće”, „Noćni bazar”, „Fruškogorski maraton”, „Pikanterije”,„Noć Biologije”, „Noć istraživača”, „Novosadska kultura sećanja”, „Vremeplov”  „Mi pevamo Bitlse”, KS Svilara, „Nišville Jazz festival”2021 , „Ohrid Kostoski festival”2022. Sa ponosom ističu da su organizovali i učestvovali u velikom broju humanitarnih akcija, od kojih izdvajaju manifestacije tokom kojih je sakupljen novac za pomoć u radu organizacija „Živeti uspravno” i „Srce” i mnoge ljude kojima je pomoć bila neophodna. Hor je amaterski, a članovi hora su uzrasta starijih od 30 godimna.  Njihovi nastupi su energični, a na repertoaru je pop, jazz, funky, rock , filmska i elektronska muzika.

Ceo program „Autonomnog festivala žena” pogledajte na ovom linku.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

12. јун 2022.
Završen!

Vreme

20:00

Lokacija

Bulevar Books
Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad
Internet adresa
https://www.facebook.com/BulevarBooks/

Organizator

Udruženje građana OFF Novi Sad