Intima

Predstava „Intima” će biti odigrana 21. novembra, od 20.22 do 21.30 časova u Distriktu, u prostoru Biroa, kao deo projekta „Nevidljiva umetnost: opojna mladost modernizma”.

Projekat se realizuje u okviru programskog luka Druga? Evropa i predstaviće revitalizaciju novosadske neoavangarde kroz različite prepoznatljive umetničke izraze i teme.

Za 40 godina života u šumi, pod organizatorskim i ideološkim vođstvom Božidara Mandića, Porodica bistrih potoka je napravila 24 predstave – izvanredne, formalno i filosofski utkane u viziju umetničkog stvaranja siromašnog pozorišta. U ovoj predstavi kojom obeležava jubilej borbe za opstanak i potvrdu svoje umetničke prakse, ovi pozorišni „beli vitezovi“ još jednom iskreno i duboko otvaraju probleme savremenog života i civilizacije.

U lavirintu otuđenosti, usamljenosti u koju je zapao čovek. Gotovo da je zakoračio u grozotu.
Predstava nastoji da sredstvima alegorije i likovnim slikama da predloge za povratak čoveka čovečnosti. Prisnost, bliskost, saosećanje.

Predstava „Intima“ rađena je bez tehnike, uz skromnu rekvizitu, ona se suprotstavlja tehnologiji i mejn strimu. Jer osnova svake umetnosti, po mišljenju Porodice, je prodor filosofije i lepote kroz samog čoveka, autora.

Pozorište je kosmos bez maske.

U predstavi igraju: Dragana Jovanović, Uroš i Maja Vukša, Zoran Marković, Katarina Jovanović, Mirela Andrić i Božidar Mandić

Porodica bistrih potoka je ekološko-umetnička komuna u podnožju planine Rudnik, na obodu sela Brezovica. Osnovana je 1977. godine. Njen osnivač je književnik, likovni umetnik i dramaturg Božidar Mandić. Ova komuna spada u pionirske tačke povratka prirodi. Njeno delovanje je alternativno, a dom je otvoren i usmeren ka opstanku. Ona je malo „živilište“ u kojem se neguju elementi duše i čovečnosti. U Porodici bistrih potoka razvija se emocionalnost i zagrljajnost. Tri njena osnovna elementa su: ekologija humanizam kultura. Živeći u netaknutoj prirodi, čiji dom okružuju tri potoka, do sada ju je posetilo preko dvadeset hiljada ljudi. Osnovno načelo Porodice bistrih potoka je: Pojedinac i planeta.

Božidar Mandić (Novi Sad, 1952) književnik, osnivač Porodice bistrih potoka 1977. godine.
Svoje umetničko delovanje je započeo kao jedan od protagonista novosadske konceptualne scene. Sredinom sedamdesetih godina 20. veka, počeo je da se zanima za drugačiji oblik stvaranja. Dotadašnje sprovođenje sve intimnijih akcija i neizlagačkih koncepata unutar grupe KOD (Miroslav Mandić, Slobodan Tišma, Marko Radojičić i Slavko Bogdanović) i grupe „Januar-Februar-Mart“, doprineli su želji za svakodnevnim ostvarivanjem sličnih iskustava, čija je realizacija jedino bila moguća u prirodi. Slično onome što je je u isto vreme započela slovenačka grupa OHO (David Nez, Andraš Šalamun, Marko Pogačnik) u selu Šempas (u Vipavskoj dolini).
Godine 1977. iz Novog Sada se seli i nastanjuje u selu Brezovica, podno Rudnika gde je utemeljio prvu srpsku ekološko-umetničku komunu Porodica bistrih potoka.
Objavio je petnaest knjiga, realizovao dvanaest samostalnih izložbi i teatarskih predstava. Saradnik je Dečje redakcije Radio Beograda i Radio Televizije Srbije i kolumnista dnevnog lista Danas.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

21. nov 2022.
Završen!

Vreme

20:20 - 21:30

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Porodica bistrih potoka
Internet adresa
https://www.facebook.com/groups/porodicabistrihpotoka/
X