Ivan Marušić Klif / Kinetic Rescanning

U svojoj audio-vizuelnoj instalaciji „Kinetic Rescanning” Ivan Marušić Klif kombinuje analognu video tehnologiju iz sedamdesetih godina sa savremenom, digitalnom tehnologijom. Ovaj istaknuti autor biće deo Dočeka i neponovljive izložbe Tesla – svetlosna galerija, a njegov fenomenalni svetlosni performans pogledajte 31. decembra, od 22 sata na ulazu u ulicu Prote Mihaldžića, u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Instalacija je nečujna i budi se tek kada se posetilac približi. Kinetički senzor očitava poziciju posetioca, a pokreti njegovog tela postaju parametri u video sintetizeru. Zvuk koji pokreće XY ekran usmeren je na zvučnike bez dodatne obrade – ono što vidite je ono što čujete i obrnuto.

„Kinetic Rescanning” je performativna instalacija, snažno povezana sa klasičnom video obradom, koja povezuje izgubljene instrumente prošlosti sa novim igračkama budućnosti.

Ulaz je slobodan.

Ivan Marušić Klif je multimedijalni umetnik koji deluje u oblasti kinetičkih, svetlosnih i video instalacija, zvuka, muzike i performansa. Široko sarađuje sa drugim umetnicima, pre svega u pozorišnim predstavama, plesnim performansima i sa muzičarima koji rade sa audio-vizuelnim međudisciplinarnim formama. Često je angažovan u muzejima na komercijalnim projektima, kao i u kreativnoj industriji.

Izvršni je direktor riječkog Vector Hack festivala. Dobitnik je nagrade „Izvrsnost u dizajnu performansa“ Praškog kvadrijenala 2019, nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolju izložbu 2012. godine, „Nagrade publike“ na T-HT 2012. i 2007. i „Nagrade 26. Salona mladih” 2001. godine.

„Tesla – svetlosna galerija” je proizvod kreativne sinergije više poznatih internacionalnih umetnika iz različitih gradova, koji se ponose titulom Evropske prestonice kulture. Grupa umetnika će provesti građane kroz inspirativne prostore baroknog gradića, preobražene kroz snažne umetničke intervencije. Prostorne instalacije će otkriti različite aspekte svetlosti kao sredstva umetničkog izraza koji aktuelizuju različita Teslina otkrića, ali i Tesline neostavrene snove.

Most Duga, stara zdanja u Beogradskoj ulici i sama Beogradska kapija – svi arhitektonski objekti kraj kojih ćemo proći – biće preobraženi u monumentalnoj igri svetlosti, pokreta i zvukova kroz fiksne, dinamičke, bežične i interaktivne audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući 3D projekcije. Ali reči su ovde nedovoljne: galerija svetlosti je nešto što se mora uživo videti i osetiti!

Partner projekta „Tesla – svetlosna galerija” je NIS.

 

Mapu svih umetničkih događaja na izložbi Tesla – svetlosna galerijapogledajte OVDE.

 

Foto: Damir Žižić

Oznake:

Datum

31. дец 2021.
Završen!

Vreme

22:00

Lokacija

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave
Београдска, Петроварадин

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori