Ila Kofler, žena koja vaja vistu, u pozadini se vide razna vajarska dela, ženske figure

Iz ženskog ugla

Izložba „Iz ženskog ugla” biće realizovana u okviru programskog luka Heroine, od 21. maja do 19. juna u Kulturnom centru „Karlovačka umetnička radionica”, a otvaranje je zakazano u 19 časova. Na izložbi je predstavljeno dvanaest značajnih žena koje su svojim delovanjem učinile iskorak iz društvenih stereotipa i ostavile značajan trag u srpskoj kulturi.

Celokupan prostor funkcioniše kao jedinstvena scenografska priča o ličnostima koju će pratiti i katalog na srpskom i engleskom jeziku.

Postavka će nam kroz multimedijalni sadržaj dočarati reprodukcije originalnih umetničkih dela, fotografija, primenjene umetnosti, dokumenata i digitalnih prikaza.

Program koji prati izložbu:

 

21. maj u 19. časova / Otvaranje izložbe

Svečano otvaranje izložbe je prilika da se na poseban način istakne značaj protagonistkinja izložbe, ukaže na kulturne potencijale i ženskog i sveukupnog stvaralaštva, te da se približi ideja integracije srpske kultune baštine u globalni kontekst.

25. maj / Radionica za predškolski uzrast i niže razrede osnovne škole „Moja mama je slikarka”

Tema prve radionice koju vodi Mirko Dimić, namenjene predškolskom uzrastu i nižim razredima osnovne škole, biće „Moja mama je slikarka”, gde će deca biti upoznata sa protagonistkinjama izložbe – slikarkama i da kroz razgovor dočaraju zamišljeno zanimanje kao profesiju njihovih mama. Deca će biti upoznata sa zanimanjima protagonistkinja izložbe i ekskluzivnošću tih zanimanja u prošlom vremenu, i dobiće mogućnost da naučeno uporede sa ličnim iskustvom i iskažu rečima primerenim njihovom uzrastu.

28. maj / Autorsko tumačenje izložbe „Iz ženskog ugla”: Ko nas posmatra „iz ženskog ugla”?

Razgovor vodi Jasna Jovanov, koja će nam dočarati izložbu iz autorkog ugla.

1. jun / Radionica za predškolski uzrast i niže razrede osnovne škole „Moja mama je glumica”

Tema druge radionice koju vodi Mirko Dimić, namenjene predškolskom uzrastu i nižim razredima osnovne škole, biće „Moja mama je glumica”, gde će deca biti upoznata sa protagonistkinjama izložbe – kako izgleda biti glumica ili operska pevačica i potom će kroz razgovor moći da dočaraju zamišljeno zanimanje kao profesiju njihovih mama.

4. jun / Češki dan: stručno tumačenje izložbe, kratak osvrt na Jozefa Ladu. Predavanje o Zdenki Živković, Turistička tura „Česi u Sremskim Karlovcima” i poseta Muzeju šibica

Program vode: Jasna Jovanov, Lidija Bubnjević i Jovana Popović Benišek.

Članovi čeških udruženja iz Srbije i regiona prisustvovaće stručnom tumačenju izložbe „Iz ženskog ugla”, autorke Jasne Jovanov. Lidija Bubnjević će govoriti o kopistkinji Zdenki Živković, koja je kao dete s roditeljima došla u Beograd iz rodne Čehoslovačke i u Jugoslaviji dala ogroman doprinos očivanju srpske srednjovekovne kultune baštine. Cilj predavanja je da nas upozna s aktovnostima ove autorke, kao i da pokaže kako čuvanje porekla i korena može da se uskladi sa životom i novoj domovini i posvećenošću njenoj kulturi i umetnosti. Biće realizovana pešačka turistička tura „Česi u Sremskim Karlovcima”, zatim poseta Muzeju šibica uz stručno tumačenje postavke i upoznavanje posetilaca s nastankom kolekcije šibica tokom života kolekcionarke Jasne Novak u Čehoslovačkoj i ostalim dešavanjima vezanim za ovu zanimljivu istituciju.

8. jun / Predavanje „Žene kolekcionari: Jasna Novak i kolekcija šibica”

Predavanje će voditi Jovana Popović Benišek, slikarka, likovni pedagog i kustos Muzeja šibica u Sremskim Karlovcima

Predavanje „Žene kolekcionari: Jasna Novak i kolekcija šibica” treba da osvetli kolekcionarsku posvećenost koja je dovela do stvaranja kolekcije šibica svetskog renomea, te da istovremeno upozna publiku sa ličnošću same kolekcionarke Jasne Novak, ali i s njenim profesonalnom karijerom rediteljke i prevodioca. Kolekcija je nastala u Pragu, gde je Jasna Novak neko vreme živela i radila kao reditelj i prevodilac. Ovo predavanje će proširiti naša znanja o jednoj značajnoj ličnosti istovremeno relevantnoj za češku i srpsku kultru, kao i o jednom malom, ali veoma zanimljivom muzeju koji postoji u Sremskim Karlovcima.

11. jun / Predavanje „Bunt i vernost: Milica Ninković i Milena Jesenska”

Predavanje „Bunt i vernost: Milica Ninković i Milena Jesenska” održaće dr Milica Dimitrijević sa ciljem da nas upozna sa sličnostima nepokolebljivog duha i vernosti zacrtanoj ideji kod Milice Ninković, aktivistkinje i prevodioca i u slučaju češke književnice i prevodioca Milene Jesenske, koja je poznata kao bliska prijateljica i prevodilac dela Franca Kafke s nemačkog na češki.

Upoznaćemo se sa malo poznatom biografijom Milice Ninković i njenim političkim aktivizmom, kao i prevodilačkim radom. Istovremeno ćemo saznati o zanimljivoj, kod nas još manje poznatoj, češkoj književnici Mileni Jesenskoj, i čućemo životnu priču o osobi kojoj je posvećena zbirka pisama Jozefa Kafke „Pisma Mileni”.

15. jun / Predavanje „Šta su za nas učinile Nadežda Petrović i Danica Jovanović?”

Predavanje na temu „Šta su za nas učinile Danica Jovanović i Nadežda Petrović” predstaviće kreativnost, društveni i patriotski aktivizam ove dve slikarke, kao i svojevrstan proces njihove emancipacije koji se odvijao kroz patriotski rad, buđenje nacionalne svesti i edukaciju kroz upoznavanje s narodnom tradicijom.

I Nadežda Petrović i Danica Jovanović su slikarke dobro poznate publici i stručnoj javnosti, ali postoje aspekti njihovog rada koji nisu dovoljno poznati, a značajni su za njihovu sveukupnu umetničku i životnu biografiju. Ovo predavanje je koncipirano da nas upozna upravo s tim, manje poznatim životnim pričama, a saznaćemo ih od Jasne Jovanov.

19. jun / Autorsko tumačenje izložbe „Iz ženskog ugla”, povodom zatvaranja izložbe

U drugom terminu stručnog vođenja izložbe ćemo još jednom biti u prilici da saznamo više o protagonistkinjama izložbe iz ženskog ugla, o vidovima ženske emancipacije kroz vreme i o stvaralaštvu žena koje nisu želele da se ponašaju i stvaraju u skladu sa ustaljenim društvenim stereotipima.

Izložba će moći da se pogleda od utorka do petka, od 13 do 18 časova,i subotom i nedeljom od 11 do 20 časova.

Foto: Promo

 

Oznake:

Datum

19. јун 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Kulturni centar "Karlovačka umetnička radionica" Sremski Karlovci
Trg Branka Radičevića 7, Sremski Karlovci
Kategorija

Organizator

Kulturni centar „Karlovačka umetnička radionica" Sremski Karlovci

Ostali organizatori

Udruženje Češka beseda
Udruženje Češka beseda