budućnost sećanja

Budućnost sećanja – izložba / Od Racije do Aušvica

Nakon izložbe „Ester – grafička novela u edukaciji o Holokaustu”, koja se realizuje u Kulturnoj stanici Svilara, selimo se na Kej žrtava racije gde se nalazi jedan od simbola Novog Sada – četiri metra visoka bronzana kompozicija „Porodica”, delo vajara Jovana Soldatovića.

Terraforming će 26. juna u 18 časova na ovom mestu predstaviti javnu postavku pod nazivom „Budućnost sećanja – Od Racije do Aušvica” kroz koju ćemo se upoznati sa nekim od trendova i izazova evropske i srpske kulture sećanja. Izložba će biti postavljena do 17. jula. 

Kultura sećanja može da se zloupotrebi u svrhu rasplamsavanja nacionalizma i održavanja straha i mržnje. Istinska, iskrena i hrabra kultura sećanja se bavi prošlošću na način koji sa pijetetom čuva sećanje na žrtve, ali istovremeno promoviše građanska i ljudska prava, pluralizam i kritičko mišljenje, odnosno one demokratske i društvene vrednosti na koje upravo ovi strašni zločini iz prošlosti upozoravaju da smo, i kao društvo i kao pojedinci, lično odgovorni da aktivno negujemo, jačamo i branimo.

Izložba „Budućnost sećanja – od Racije do Aušvica” govori s jedne strane o zajedničkoj kulturi sećanja, onoj koja se kao civilizacijska vrednost neguje od Norveškog Falstada do Nju Hejvena u SAD-u, od memorijalnog muzeja u Aušvicu, Arolsen Arhiva u Nemačkoj, do Muzeja Holokausta u Budimpešti, i mnogim drugim mestima širom sveta, gde sa pijetetom i poštovanjem mladi uče o stradanjima Jevreja i Srba u Novosadskoj raciji ili sudbini srpskih seljaka sa Kozare.

Sa druge strane, izložba pokreće pitanje naše odgovornosti da oblikujemo i negujemo sopstvenu kulturu sećanja. Da li smo i mi deo istorije našeg grada?

Izložba je deo programa „Od Racije do Aušvica – Novi Sad grad kulture sećanja” koji Teraforming organizuje sa partnerima iz Novog Sada i nizom partnerskih organizacija širom Evrope. Više informacija na www.terraforming.org.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

FOTO: Teraforming

Oznake:

Datum

26. јун 2022.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Kej žrtava racije
Kej žrtava racije, Нови Сад

Organizator

Teraforming
Email
contact@terraforming.org
Internet adresa
https://terraforming.org/

Ostali organizatori

Arhiv Vojvodine
Internet adresa
https://www.arhivvojvodine.org.rs/sr/
Biblioteka Matice srpske
Internet adresa
https://www.bms.rs/
Istorijski arhiv Grada Novog Sada
Internet adresa
http://www.arhivns.rs/
Biblioteka Matice srpske
Internet adresa
https://www.bms.rs/
Istorijski arhiv Grada Novog Sada
Internet adresa
http://www.arhivns.rs/