dunavsko more logo

Izložba u Mihizovoj kući / Izvan centra

Izložba „Izvan centra“ biće otvorena 19. avgusta i trajaće do 30. avgusta u Mihizovoj kući u Irigu, u okviru programskog luka Dunavsko more.

Projekat „Izvan centra“ obuhvata 4 izložbe, 3 umetnička događaja i raznovrstan edukativni program. Na izložbi će biti predstavljena dela značajnijih aktera savremenih umetničkih zbivanja iz  država podunavskog regiona (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska i Srbija). Naziv „Izvan centra“ ukazuje na fenomen funkcionisanja aktuelne umetnosti izvan velikih gradova: u aktuelnoj „ikonosferi“ savremena umetnost više nije usmerena samo ka pojmu „centra“, nego i prema margini, to jest – manjim gradovima, periferiji, seoskim sredinama…

To je još jedna potvrda da se Bojsova maksima „umetnost=život“ danas potvrđuje u najrazličitijim varijacijama – od artističkih pa sve do socioloških i geografsko-prostornih pojmova i oblasti. 

Koncept izložbi predviđa da se predstavi umetnost autora koji su u navedenim podunavskim zemljama pripadnici manjinskih naroda. Takav izbor umetnika ukazuje na isprepletenost i suživot naroda u ujedinjenoj Evropi, ali i na funkcionalizaciju umetnosti kao kohezione univerzalne prakse. 

Umetnici i umetnice: Olja Triaška Stefanović, Jana Hojstričová & Palo Macho, Hoa Nguyen Thi 

Oznake:

Datum

30. авг 2022.
Završen!

Vreme

18:30

Lokacija

Irig
Irig

Organizator

Galerija „Bel Art”
Internet adresa
https://belart.rs/