Kamerna simfonija – Šostakovič

Gudači Svetog Đorđa izvešće „Kamernu simfoniju” Dmitrija Šostakoviča, koja je posvećena žrtvama fašizma, a održaće se 17. juna na platou ispred Kulturne stanice Svilara, na NEO festivalu u okviru programskog luka Tvrđava mira.

Slavni Dmitrij Šostakovič je u leto 1960. godine, povodom rada na muzici za film koji je sniman u Istočnoj Nemačkoj, stigao u Drezden, grad koji je 1945. godine najviše postradao u savezničkom bombardovanju. Broj žrtava u Drezdenu premašio je onaj u Hirošimi. Ovaj utisak kod Šostakoviča prizvao je sećanje na opsadu Lenjingrada kada je nastala Lenjingradska simfonija, istovremeno istorijsko i muzičko delo je reakcija na totalitarizam uopšte, sa univerzalnim smislom i jasnim motom: u znak sećanja na žrtve fašizma i rata.

Na samom početku programskog luka Tvrđava mira, jedan od najpoznatijih kamernih sastava u zemlji, Gudači Svetog Đorđa, izvodi Šostakovičevu „Kamernu simfoniju”, poznati primer pobede umetnosti nad destrukcijom i totalitarizmom.

Program:

Dmitrij Šostakovič (1906–1975) : Kamerna simfonija u c-mollu, op. 110a

I Largo

II Allegro molto

III Allegretto

IV Largo

V Largo

Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa osnovan je 1992. godine na inicijativu bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas više generacija najeminentnijih umetnika činilo je ovaj beogradski kamerni ansambl jedinstvenim. Trenutni sastav Gudača čine asistenti, docenti, vanredni i redovni profesori na muzičkim fakultetima u zemlji, članovi Beogradske filharmonije, profesori srednjih muzičkih škola, studenti osnovnih, master i doktorskih umetničkih studija.

Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, ostvarena pod umetničkim rukovodstvom profesora Petra Ivanovića, doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači Svetog Đorđa su pozvani da održe koncert u Londonu povodom 50-ogodišnjice UNICEF-a. Na poziv i preporuku prof. Ivanovića, od 2006. do 2011. godine, uloga muzičkog direktora orkestra bila je poverena violinisti svetskog renomea – Gordanu Nikoliću. Muzički maraton pod nazivom Music challenge, na kom su sa Gordanom Nikolićem u ulozi soliste i umetničkog rukovodioca izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29 u A duru, nagrađen je Nagradom Grada Beograda za najuspešniji koncert u 2006. godini. Koncert Gudača sa violinistom Romanom Simovićem, održan u Kolarčevoj zadužbini 15. novembra 2011. godine, proglašen je za Koncert godine od strane časopisa Muzika Klasika. Koncerte Gudača Svetog Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju kao i 18 izdatih kompakt diskova verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra.

Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu. Njihov repertoar obuhvata brojna dela iz različitih stilskih epoha, od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.

Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Italiji, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Interfest Bitolj, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora, KOMA i dr.

Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa 2022. godine obeležava 30 godina od osnivanja ansambla, što ga ujedno čini i najstarijim aktivnim ansamblom ovog tipa u zemlji. Ovaj značajan jubilej, kako za orkestar tako i za Republiku Srbiju, Gudači će obeležiti serijom koncerata u Beogradu i gradovima Srbije, a u planu su i gostovanja u inostranstvu.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Nebojša Babić

Oznake:

Datum

17. jun 2022.
Završen!

Vreme

21:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad

Organizator

NEO festival
Internet adresa
http://festivalneo.org/

Ostali organizatori

Kamerata Novi Sad
Internet adresa
https://www.facebook.com/camerataacademicans/
Kulturni centar Novog Sada
Internet adresa
https://www.kcns.org.rs/
X