Karneval obrednih povorki – Dečji maskenbal

U okviru Karnevala obrednih povorki 10. marta od 11 sati, u Master hali Novosadskog sajma održaće se dečiji maskenbal namenjen deci uzrasta od 5 do 12 godina iz kulturno-umetničkih društava, predškolskih ustanova ili osnovnih škola i ostalih organizacija Novog Sada, zone 021 i okolnih mesta. Deca, učesnici maskenbala, će svojim kostimima prikazati maskiranje sadašnjice, kako bi se napravila paralela između obrednog maskiranja i maskiranja koje ima zabavni karakter i tom prilikom vršiće se izbor za najbolju dečiju masku.

Karneval obrednih povorki čine dečiji maskenbal, muzički nastupi, tribine i stručno predavanje, koncerti gostujućih grupa iz zemlje i inostranstva koji će svojim šarenim sadržajem upotpuniti program Seobe.

U okviru Karnevala održaće se i koncerti 11. marta u Master hali Novosadskog sajma. Karneval je povlašćeno vreme proslava i festivala. U izvornom značenju reči, karneval bi s jedne strane predstavljao oproštaj od mesne hrane, s druge oslobađanje od nevolje, a sa treće teranje zime i doček proleća.

Na području Vojvodine kao multietničke sredine, različite etničke grupe su ovakvim povorkama dale svoja obeležja. Značajan pečat uopšte na kulturu maskiranja, izvođenje igrokaza i oblike ponašanja ostavilo je nemačko stanovništvo koje je živelo na ovim prostorima, ali i stanovništvo drugih etniciteta koje je naseljavalo krajeve u kojima su dolazili u dodir sa germanskom tradicionalnom kulturom. „Karneval obrednih povorki” dočarava iskonske običaje sa ovih prostora i predstavlja susret različitih kultura regiona sa partnerima iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bugarske.

Partner programa Seobe duša je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO

Foto: Promo

Oznake:

Datum

10. мар 2022.
Završen!

Vreme

11:00

Lokacija

Master Hall of Novi Sad Fair

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/