Kino Mekhju

U okviru filmskog programa Druge? Evrope biće održana plesna predstava i performans japanske koreografkinje i muzičarke Kino (Jukino) Mekhju, pod nazivom „Prolećna kiša”, 9. novembra u 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada, kao deo programskog luka Druga? Evropa. Nakon performansa će biti održan nastup gitaristkinje Noah.

Ova predstava je omaž tradicionalnom plesnom stilu u Japanu koji se zove Nihon Bujo. Performans „Prolećna kiša” je platforma na kojoj se kulture ukrštaju i istražuju tradicionalnu i savremenu formu umetnosti pod uticajem kulturnog plesa.

Jednostavan izbor muzike sa samo jednim instrumentom stvara auru japanskog sela. Pokreti su inspirisani zelenim spokojem i mape zemlje prekrivene beskrajnim pirinčanim poljima. Performans će predstaviti putovanje unutar duše pod uticajem skromnog načina razmišljanja ljudi u Japanu. Cilj performansa je da oda poštovanje naučenim lekcijama iz uticaja kulture.

Doprinos u potrazi za drugačijim u okviru programskog luka Druga? Evropa donosi „Japansko-srpski festival filma” zasnovan na kulturnoj razmeni između Japana i Srbije kroz specifičan model programskog prikazivanja, učenja i prakse.

Japansko-srpski festival filma biće održan od 9. do 13. novembra u Kulturnom centru Novog Sada i u Kreativnom distriktu. U godini titule Evropske prestonice kulture, u Novom Sadu će u okviru festivala biti organizovana gostovanja poznatih japanskih glumica i glumaca i rediteljki i reditelja.

Publiku očekuju četiri grupe aktivnosti koje su tematski podeljene: zvuk (multimedijalna izložba), vid (filmski program), telo (performans), um (panel, radionica, masterklas).

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

09. нов 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 19:00

Lokacija

Kulturni centar Novog Sada
Католичка порта 5, Нови Сад