Neza Torkar

Koncert Neže Torkar

Koncert Neže Torkar biće održan 18. maja u 20.22 časova u Sinagogi, u sklopu otvaranja programskog luka Heroine. Tom prilikom, biće izvedena svetska premijera dela za harmoniku i orkestar istaknutog iranskog kompozitora Aršije Samsaminije pod nazivom „Matica”, koja će biti napisana specijalno povodom godine titule Evropske prestonice kulture. Ansambl će nastupiti pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Događaj će upotpuniti projekcija novosadskog video artista Dejana Stojkova.

Koncert će biti održan u sklopu festivala harmonike i kamerne muzike „Eufonija” koji je nastao pre sedam godina u Novom Sadu sa ciljem promocije i razvoja umetničke muzike za harmoniku. Festival će biti održan od 18. do 21. maja 2022. godine.

Kako se harmonika doživljava još uvek kao muški instrument, programom koji u prvi plan ističe žene umetnice, akordeonistkinje, kompozitorke, organizatori nastoje da podrže i osnaže sve one mlade umetnice na harmonici koje se u svom školovanju i umetničkom radu bore sa nametnutim stereotipima i posvećen je promociji žena u umetnosti koje su, svojom energijom i angažovanošću, stvarale istoriju harmonike u muzici 20. i 21. veka.

U toku programskog luka Heroine, ljubitelji harmonike i kamerne muzike imaće priliku da posete još dva koncerta, koji se održavaju u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Pera Dobrinović”: „Nova srpska muzika za harmoniku” koji će biti održan 20. maja u 20.22 časova i „Sećanja” u izvedbi Bogdana Rankovića i „Etnoforije”  21. maja u 20.22 časova.

Ulaz je besplatan.

Foto: Guido Warner

 

Oznake:

Datum

18. мај 2022.
Završen!

Vreme

20:20

Lokacija

Sinagoga
Sinagoga, Јеврејска, Нови Сад

Organizator

Udruženje građana Eufonija

Ostali organizatori

Vojvođanski simfonijski orkestar
Phone
021 / 66 22 731
Email
vsimfonic@gmail.com
Internet adresa
https://www.vso.org.rs/
Vojvođanski simfonijski orkestar
Phone
021 / 66 22 731
Email
vsimfonic@gmail.com
Internet adresa
https://www.vso.org.rs/