Koreodrama ROZA

Koreodrama „ROZA” biće održana 11. juna u 19 časova, na bini u prolazu kod knjižare Bulevar Books, u okviru programskog luka Heroine.

Koreodrama je nastala na osnovu pisama Roze Luksemburg koje je iz zatvora slala svojoj prijateljici, kao i od poznatih govora zbog kojih je svaki put bila osuđivana na zatvorsku kaznu. Ova koreodrama govori o snazi jedne žene koja daje ceo svoj život da oslobodi društvo, da ga vrati na pravi put, da mu ponudi opcije, koje nisu samo želje nekolicine na vlasti, već želje svake jedinke za slobodom i nesputanim životom.

Roza nam nudi kompletnu filozofiju života, odnosa prema ljudima, stvarima, odnosa prema različitostima. Ona je pred sebe postavila plemeniti cilj prema kojem ide, bez obzira na prepreke i ne osvrćući se za sobom, svesna da se takav cilj ne može dostići u trajanju jednog života, doživljavajući sebe kao kariku u lancu oslobođenja. Bez samosažaljenja hrabro se kretala kroz život, koji je bio put ljubavi, strasti i borbe, čvrsto je koračala ka slobodi koju je jasno videla u daljini. Njen život je tragično završen, baš zbog njene snage i moći, jer se vlast plašila njenih reči koje su tako lako putovale do svakog čoveka i davale mu utehu i snagu da se bori na pravi način, za sebe i za svakog čoveka na planeti zemlji. Jer sloboda je nešto bez čega se ne može živeti, misleći na rasnu, polnu, društvenu, klasnu, slobodu govora, mišljenja, učenja i stvaranje.

Svim gore navedenim pitanjima i temama se bavi ova koreodrama, kao i približavanjem jedne tako velike ideje publici, koja je, ne tako davno, bila jedini ideal određene skupine i zahvaljujući kojoj danas ne razmišljamo o mnogim stvarima, ali da li smo mi nastavili da se borimo i da li mi tu ideju proširujemo? Da li smo se zadovoljili slobodnim glasom na izborima, mogućnošću obrazovanja za žene. Da li smo prekinuli lanac i zaustavili dalji razvoj slobode i upali u lavirint kapitalizma i funkcionisanja zarad drugih? Da li je dobro utaban put Roze Luksemburg, pokrila ravnodušnost, sebičnost i umor „modernim životom”, da li je prihvatanje dovelo do toga da njen put postane slepa ulica u koju samo najsvesniji s vremena na vreme samo zavire, bez namere da zasuču rukave. Nije. I danas postoje hrabre žene i muškarci koji se bore za našu slobodu, ali nije li ta sloboda tužna kad je drugi bore za nas. Ova koreodrama je poziv na buđenje. Događaj je deo programa „Autonomni festival žena” (AFŽ).

Učesnice:

Maja Brukner, glumica,

Vera Obradović, koreografkinja,

Slavica Ljujić, glumica i scenaristkinja

 

Ceo program „Autonomnog festivala žena” pogledajte na ovom linku.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: Promo

 

Oznake:

Datum

11. јун 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Bulevar Books
Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad
Internet adresa
https://www.facebook.com/BulevarBooks/

Organizator

Udruženje građana OFF Novi Sad