Krugovi kruga

Izložba „Krugovi kruga“, u okviru programskog luka Dunavsko more, održaće se od 5. do 28. avgusta u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Otvaranje izložbe biće održano 5. avgusta u 20.22 časa ispred Duge kasarne.

Svaki umetnički prostor – atelje će u periodu trajanja izložbe biti označen tako što će na ulaznim vratima biti tabla sa natpisom: KRUGOVI KRUGAotvoreni ateljei, Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Još pre Petrovaradinske tvrđave, u Gradiću u Petrovaradinu, u Beogradskoj br. 2, nalazi se otvoreni umetnički atelje Radula Boškovića gde će umetnik lično 6, 12. i 13. avgusta, od 10 do 18 časova predstaviti akrilike na platnu koje likovni kritičar Danilo Vuksanović naziva „slikarske klepsidre” Radula Boškovića.

krugovi gradić

U Galeriji ITD, Duga kasarna, Pekara 1, nalazi se prostor na vrhu stepenica koje vode do Petrovaradinske tvrđave, u kojem stvara grafički dizajner Branislav Radošević, gde će biti predstavljena autorska izložba slika rađenih kombinovanom tehnikom iz ciklusa „Srpska Atina između dva veka”. Galerija je otvorena svakog dana od 11 do 19 časova. I to nije sve, jer u Galeriji ITD stvara i umetnica Gordana Avdić koja će se predstaviti svojom samostalnom izložbom mozaika „Kamen na steni“, 6, 7. i 8. avgusta, a upriličiće i otvorenu radionicu za izradu mozaika.

Od ove lokacije duž bedema, a upravo taj deo tvrđave se zove Duga kasarna, od čuvenog sata koji jedini pokazuje „novosadsko“ vreme, gde mala kazaljka pokazuje minute a velika sate kako bi mornari sa Dunavskog mora iz daleka videli prvo koliko je sati, nalazi se Atelje br. 8 u kojem se može zaviriti u svet filma i pozorišta iz ugla scenografije koju stvara umetnica Valentina Božović. Dana 9, 10. i 11. avgusta, od 14 do 22 sata, umetnica će pred publikom planirati i stvarati likovne i tehničke skice za film, a biće izložene skice i printovi kadrova iz filmova na kojima je radila, kao i skice i fotografije za predstave za koje je bila angažovana kao scenograf.

Takođe, ispred Ateljea br. 8 će umetnik Zoran Babin, 6. i 7. avgusta, od 10 do 18 časova, predstaviti izbor svojih grafika iz ciklusa „Srpski dinar kroz istoriju“, kao i sliku „Drvo“ i Omaž sliku posvećenu Slobodanu Bati Nedeljkoviću.

U Ateljeu br. 9 Duge kasarne, čeka vas umetnica Ivana Kosanović. Ona će vam lično predstaviti svoj likovni opus 13, 20. i 27. avgusta od 10 do 18 časova.

U Ateljeu br. 11 Duge kasarne možete da pogledate retrospektivu slika, ulja na platnu, Borivoja Popržana. Pod nazivom „Oba tri“ kriju se slike nastale od 2000. godine do danas koje možete videti 9, 10. i 11. avgusta od 16 do 24 časa.

U Ateljeu br. 12 Duge kasarne stvara umetnik, akademski slikar Bojan Kiridžić. Umetnik će vam 6, 7. i 8. avgusta, od 14 do 22 časa, predstaviti umetničke slike iz ciklusa „Azulejos“.

U Ateljeu br. 13 Duge kasarne čeka vas umetnik, akademski slikar i grafičar, Duško Stojanović i njegov projekat „Venera Panonska“ koji čine 35 slika, ulja na platu, koja su nastajala poslednjih četiri godine.

U Ateljeu br. 14 Duge kasarne 11. i 12. avgusta, od 14 do 22 sata, biće predstavljena samostalna izložba objekata akademskog slikara-konzervatora Miroslava Nonina. Izložba se zove „PriroDAR“, a može i „PrirodART“. Dan 18. avgust, biće Dan sećanja omaž poznatom slikaru, restauratoru i konzervatoru Dušanu Noninu (1924-2001), u okviru izložbe „Krugovi kruga“. Od 18 časova biće prikazan dokumentarni film autora Stanka Popovića o Dušanu Noninu i njegovom projektu – preseljenju živopisa manastira Pive.

U Ateljeu br. 15 Duge kasarne, stvara akademska vajarka Milena Miškov. Publika će moći da vidi izložbu njenih skulptura i upotrebne keramike „VinЧanologija – Dunavski meandri” na otvorenom, ispred njenog ateljea 12, 13. i 14. avgusta od 14 do 22 časa.

U Ateljeu br. 16 Duge kasarne je Slobodan Mojak koji će svoju umetničku delatnost predstaviti projekcijom video materijala, kao i kroz radionicu akt fotografije, 11, 12. i 13. avgusta, od 16 do 24 časa.

U Ateljeu br. 19 Duge kasarne je akademski slikar Dušan Todorović, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu u penziji. U njegovom atelju će Art grupa „Urban distrikt – 1609“ imati izložbu „Virtualno – realno“ koju publika može da vidi 10, 11. i 12. avgusta od 10 do 18 časova.

U Ateljeu br. 20 Duge kasarne će akademski vajari Andreja Vasiljević Baćo i Miloš Vasiljević, publici predstaviti izložbu „Jedan motiv/tema – različite tehnike“ 13, 14. i 21. avgusta, od 12 do 20 časova.

U Ateljeu br. 21 Duge kasarne je umetnik Srđan Soldatović koji će sa svojim saradnicima: Sanjom Soldatović-Maletić, dr. um. Senkom Nedeljković, Sinišom i Strahinjom Soldatović, imati bogat program u okviru izložbe „Krugovi kruga“. Atelje Soldatović će biti otvoren 6, 7, 12, 13, 14. i 19. avgusta od 10 do 19 časova, a između ostalog, publika će moći da vidi i, u znak sećanja na poznatog vajara Jovana Soldatovića (1920-2005) izložbu „Hirošime svesti i savesti“ – izbor fotografija njegovih monumentalnih radova, kao i autorske radove Srđana Soldatovića „Mixmediart“ iz nekoliko umetnikovih ciklusa.

U Ateljeu br. 22 Duge kasarne stvara Ana-Leda Pop koja će zajedno sa Suzanom Sanković 19, 20. i 21. avgusta predstaviti scensko-kostimografsku izložbu „Imaginarna (ne)stvarnost“. U ovom ateljeu biće predstavljena i izložba crteža Pavela Popa „Omaž velikim umetnicima“ u znak sećanja na umetnika. Atelje je otvoren od 10 do 18 časova.

Kod parkinga Hotela „Leopold“, kod Ateljea 61, nalaze se dva umetnička ateljea. U Ateljeu br. 9 stvaraju Maja Budžarov i Predrag Šiđanin koji čine umetničku grupu „MP_art“ i koji zajedno stvaraju od 2003. godine. Oni će za publiku biti otvoreni 7, 10. i 26. avgusta od 11 do 19 časova i predstaviće umetničke radove „MP_art“ grupe.

Pored njih, u Ateljeu 9b, slika akademski slikar Vladislav Šešlija, upravnik novosadske Galerije „Poklon zbirka Rajka Mamuzića“. Umetnik je pripremio za 5, 6. i 7. avgust, za publiku, izložbu slika, kao i performans „Čistoća je pola zdravlja“ u kojem će sa saradnicima skupljati đubre ispred ateljea. Sve to će reditelj i ekolog Dušan Varda snimati kamerom. Atelje će biti otvoren od 10 do 18 časova.

tvrđava

Šetnja Petrovaradinskom tvrđavom može da počne i od Hornverka u kom su, takođe, umetnički ateljei. Hornverk se nalazi na putu do Akademije umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

U Ateljeu br. 3 u Horverku će autorsko predstavljanje imati grafička dizajnerka, Simonida Todorović, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i grafički dizajner, Branislav Dobanovački, redovan profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u penziji. Atelje će biti otvoren za publiku 25. i 27. avgusta, od 11 do 19 časova. Umetnici su pripremili projekciju „Kaligrafske forme i ispisi“ – digitalni zapis i „Kaligrafika“ – predstavljanje radova.

U Ateljeu br. 4 u Hornverku radi mlada vajarka Natalija Ranković koja je trenutno na master studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Javnosti će predstaviti zajedničku izložbu svojih skulptura i grafika Lidije Krnjajić, koleginice sa master studija. Atelje će biti otvoren za publiku 22, 23. i 26. avgusta, od 10 do 18 časova.

Foto: Iz arhive umetnika Likovnog kruga

Oznake:

Datum

28. авг 2022.
Završen!

Lokacija

Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradin Fortress, Београдска, Петроварадин

Organizator

Udruženje Likovni krug
Internet adresa
www.facebook.com/Likovni-Krug