Legati arhitekture

„Legati arhitekture” je konferencija koju Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” organizuje u okviru nedelje arhitekture programskog luka Kaleidoskop kulture. Održaće se u Distriktu u Novom Sadu od 6. do 8. septembra.

Konferencija će govoriti o arhitekturi u Evropskoj prestonici kulture – o rekonstrukciji fabrike svile koja je pretvorena u Kulturnu stanicu Svilara, zaštiti Almaškog kraja, obnovi Podgrađa, uređenju i prenameni najvećeg industrijskog kompleksa u Novom Sadu i slično.

Na konferenciji će biti predstavljena metodologija koju je Fondacija koristila prilikom prenamene starih prostora kako bi se ostvarili dugoročni benefiti i podizanje kvaliteta života svih Novosađana i Novosađanki. Publika će imati priliku da u okviru jedne konferencije čuje priče o svim arhitektnoskim legatima Evropske prestonice kulture, ali i iskustva gostiju iz zemlje i inostranstava, iz arhitektonske branše, koju su radili i rade na sličnim projektima.

Na konferenciji „Legati arhitekture”, između ostalih će govoriti: Jordi Pardo, nezavisni ekspert Evropske komisije za izbor evropskih prestonica kulture, Idis Turato, iz Rijeka 2020, Angel Portoles, predstavnik FARO mreže, Eva Riccio, predstavnica Friche la Belle de Mai iz Marseja koja je u Francuskoj radila na adaptaciji prostora sličnog Distriktu, Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Dragana Konstantinović, profesorka Departmana za arhitekturu Fakultet tehničkih nauka, Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, Marijan Majin, predsednik društva Almašani i drugi.

Program:

6. septembar / Uvodni panel / 17 časova

6. septembar / Prezentacije projekta „Metroplex 2022 – 2122″ / 19.30 časova

7. septembar / Podgrađe / 16 časova

7. septembar / Almaški kraj / 18 časova

8. septembar / Centar i kulturne stanice / 16 časova

8. septembar / Kreativni distrikt / 18 časova

8. septembar / Završni panel / 20 časova

 

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Filip Petronijević

Oznake:

Datum

08. сеп 2022.
Završen!

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/