Canevas / Les Voyages

U okviru programskog luka Dunavsko more 22. jula u 19 časova u Paviljonu na Štrandu nastupiće trupa „Compagnie XY” na otvorenom sa predstavom „Les Voyages”.

Umetnici će nekoliko dana pred veliko izvođenje boraviti u Novom Sadu i izvoditi brojne nenajavljene akrobacije na neočekivanim mestima. Otovorite oči i naćuljite uši, možda će proći baš pored vas! Ako želite da im se pridružite na jednoj od njihovih jutarnjih lutanja kroz grad, dođite u četvrtak 21. jula u 7 časova na Bećarac, na Šetnju sa akrobatama! A svakako im se pridružite i na velikoj završnici 23. jula u Paviljonu na Štrandu. Prijavu za učešće u Šetnji videti na linku.

Jedan od tih improvizovanih nastupa jeste i „Les Voyages“ koji slavi javni prostor i uključuje publiku u nastup. Ideja koja stoji iza nastupa je tzv. obrnuta imerzija, odnosno proces koji se razlikuje od procesa na scenu u pozorištu. Kada svetlo padne na scenu, scena zaseni sve ostalo i publika je u senci. U nastupu „Les Voyages“ dešava se obrnuto, umetnici dolaze među ljude, na ulicu gde se svakodnevno dešava mnoštvo odlazaka i dolazaka, mnoštvo susreta, mnoštvo malih putovanja – voyages.

Trupu „Compagnie XY” osnovali su umetnici Abdeliazide Senhadji i Mahmoud Louertani nakon što su diplomirali u okviru Nacionalnog centra za cirkuske umetnosti (Centre National des Arts du Cirque), institucije za više obrazovanje i istraživanje u oblasti cirkuskih umetnosti koje je francusko Ministarstvo kulture osnovalo 1985. godine i koje je edukovalo pre 400 umetnika različitih nacionalnosti koji su sada vrhunski predstavnici savremenog cirkusa na međunarodnoj sceni.

Trupa broji preko 20 profesionalnih akrobata koji u svom radu teže da istraže mogućnosti pokreta u akrobatici i pri tome pokažu slojevitost akrobatskog nastupa. Trupa stvara improvizovane nastupe koji predstavljaju poetske i akrobatske intervencije u javnom prostoru. Na taj način, trupa je u mogućnosti da se susretne sa publikom u svakodnevnom životnom okruženju – nastup je u potrazi za publikom a ne obratno. Akrobate se stapaju sa ljudima na ulici, utapaju se u tok ljudi i pružaju publici mogućnost da uspore vreme, da zastanu, vide, osete i uzdrmaju svoju svakodnevicu akrobacijom.

Na taj način, slučajni susreti između prolaznika i akrobata postaju važni sastanci koji menjaju pojedinca i na taj način menjaju zajednicu, što se nalazi u srži klastera „Obala“ koji kroz umetnost želi da pokaže da je važno uticati na zajednicu i na taj način inicirati promenu na bolje.

Projekat se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

22. јул 2022.
Završen!

Vreme

19:00 - 20:00

Lokacija

Štrand
Štrand, Novi Sad
Kategorija

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Francuski institut u Srbiji
Internet adresa
http://www.institutfrancais.rs/