Liberta – rađanje grada

U finalu programskog luka Tvrđava mira, 17. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi očekuje nas projekcija prve filmske sage o Novom Sadu – velika premijera filma „Liberta – rađanje grada”, reditelja Gvozdena Đurića i Žanka Tomića.

Ulaz na filmsku projekciju je slobodan, ali će, zbog ograničenog broja mesta, publika moći da prisustvuje samo uz besplatne ulaznice koje se preuzimaju isključivo na Gigx Tix prodajnom mestu u Pariskom magazinu. Pozivnice se podižu uz lični dokument, a jedna osoba može uzeti najviše tri ulaznice. Rezervacija putem interneta nije moguća.

Do mesta projekcije — ulice ispred hotela Leopold, publiku će od Samostana Svetog Jurja, najstarije crkve u Petrovaradinu, dovesti umetnici i umetnice uz koje će se put pretvoriti u pravi prolazak kroz barok. Ova šetnja 18. vekom počinje u 21 čas i dodatno će doprineti čitavoj atmosferi pred film. 

Parking ispred hotela Leopold na Tvrđavi biće privremeno zatvoren zbog premijere filma — od 15. jula u 9 časova do 18. jula, pola sata posle ponoći.

Godina je 1748. Sedam godina rata dovelo je Habzburšku monarhiju na ivicu finansijske propasti i administrativnog haosa. Na krajnjem jugu carstva nalazi se mesto Petrovaradinski Šanac (današnji Novi Sad), čiji stanovnici trpe samovolju lokalnih moćnika provizora Senčija i komadanta pogranične milicije pukovnika Sekule Vitkovića. Ovo je priča o tome kako stanovnici Šanca prevazilaze verske i etničke razlike i osnivaju „Libertu”, tajno udruženje za borbu za slobodu i nezavisnu građansku upravu. Njihova borba je u početku samo pravna. Sve se to menja kada na scenu dolaze predstavnici najveće habzburške trgovačke kompanije, Kaiserliche Orientalische Kompagnie, sa radikalnim planom: da se grad pretvori u trgovačko središte za poslovanje sa celim Otomanskim carstvom. To podrazumeva prisilno preseljenje celokupnog stanovništva Petrovaradinskog Šanca. Budući da su oni pobožan i skroman svet sitnih zanatlija i bivših graničara, Šančani nemaju nikakve izglede da se tome odupru. Zato članovi „Liberte” sklapaju savez sa odmetnicima i krijumčarima iz tog kraja koji treba da im pomognu da se probiju kroz lavirinte korumpirane države kako bi stigli do habzburškog monarha – same carice Marije Terezije kako bi od nje otkupili „Povelju slobodnog kraljevskog grada”.

Reditelji: Gvozden Đurić i Žanko Tomić
Scenario: Žanko Tomić, saradnik na scenariju: Gvozden Đurić

Uloge:
Maksim Taborović – Zlatan Vidović

Ignac Hajl – Stefan Vukić

Mali/Ana Maher – Ana Mandić

Baronica Sizendorf – Tamara Krcunović

Pukovnik Sekula Vitković – Davor Janjić

Toma Andrele – Daniel Sič

Visarion – Igor Filipović

Redl – Aleksandar Đurica

Lebenshajm – Valentin Vencel

Vasilije Taborović – David Janakiev

Marta – Jovana Balašević

Lankaster – Saša Torlaković

Marija Terezija – Marta Bereš

Meser – Branislav Zeremski

Župan Atila Senči – Dušan Jakišić

Roka – Arpad Mesaroš

General Engleshofen – Nenad Ćirić

Kapetan Gligor – Nenad Pećinar

Jović – Ervin Hadžimurtezić

Mehmed – Vahid Džanković

Krup – Marko Janjić

Racković – Nenad Gvozdenović

Đakon – Lazar Jovanov

Kaunic – Vladan Živković

Mednjanski – Miloš Stanković

Rihter – Bojan Veljovć

Intedant– Nebojša Vranić

Polgar – Atila Nemet Dodo

Dr Klajst – Dejan Stojaković

Mor – Nandor Siladji

Nadbiskup – Emil Kurcinak

Pivar Henkel – Atila Madjar

Fiškal Davidović – Igor Borojević

Foto: Marko Pudić

Oznake:

Datum

17. јул 2022.
Završen!

Vreme

21:00 - 23:30

Lokacija

Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradin Fortress, Београдска, Петроварадин
Kategorija

Organizator

Corso 2021 doo

Ostali organizatori

Telekom
Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/