Magnifico

Koncert slovenačkog benda Magnifico biće održan 13. avgusta u 22.15 časova u dvorištu Palate Ilion u Sremskim Karlovcima, u okviru programskog luka Dunavsko more.

Svojim prvim albumima „Od srca od srca“ (1993), „Gdo je čefur“ (1996) i „Seki Boi“ (1999), Magnifico se, kao svestrani kompozitor i muzičar, istakao na muzičkoj sceni u bivšoj Jugoslaviji. On je muzičar čija muzika crta svet bez granica, a kao rezultat toga, kada nastupa uživo, publika doživljava jedinstveno iskustvo.

Godine 2002. njegov provokativni pristup dospeo je i u Evropski parlament, kada je pobedio na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije, kao autor kompozicije „Samo ljubešan“ u izvođenju grupe Sisters. Bio je to šok bez presedana, jer je trio transvestita svojom pesmom uzburkao domaću i stranu publiku. Mišljenja i energične debate o evrovizijskom predstavniku vodile su se i u slovenačkom parlamentu, a Magnifico je objavljivanjem pesme „Magnifico je peder“ samo dodatno učvrstio svoj status ikone među LGBT zajednicom.

Godine 2004. Soni Music entertainment je objavio četvrti studijski album Magnifica pod nazivom „Ekport/Import“, uključujući hit „Hir ai kam, Hir ai go“ i eklektičan „Giv Mi Mani“. Raznovrsni album, vešto isprepletenih balkanskih ritmova, naišao je na odličan prijem na radio stanicama i diskotekama širom sveta, čime je Magnifica upoznala još širu međunarodnu publiku.

Godine 2010. svetskom tržištu je, njegov peti studijski album „Magnification“, predstavila Piranha Musik, muzička kuća osnovana u Berlinu. Prvi singl sa albuma, „Zum zum“, nastao je u saradnji sa Ferusom Mustafovim, kraljem makedonskog romskog klarineta i saksofona.

Svoj širok talenat Magnifico je pokazao i u nekim slovenačkim igranim filmovima: „Stereotip“ (1997), „Pornofilm“ (2000), „Poker“ (2001), „Kajmak u marmeladi“ (2003).

U stalnoj potrazi za novim kreativnim putevima kroz koje može samoreflektivno da izazove sebe, učestvovao je i u stvaranju filmske muzike za „Stereotip“, „Prepisani“ (2010), „Montevideo, bog te video“ (2010) i „Montevideo, vidimo se“ (2014). Saradnja sa srpskim rediteljem Draganom Bjelogrlićem nastavljena je i 2018. godine stvaranjem muzike za TV seriju „Senke nad Balkanom“.

Još jedna od kompozicija koja je istakla Magnifica kao vrsnog kompozitora jeste „Pukni zoro“ – kompozicija koja se danas peva odmah posle himne i redovna je pratnja raznih proslava, od rođendana do sahrana, do svadbi i odlazaka u vojsku. Opevana od strane publike na fudbalskoj utakmici na stadionu Marakana, bila je zvanična muzička pratnja fudbalske reprezentacije Srbije na fudbalskom prvenstvu 2018. godine, a uvrštena je i na listu 60 najlepših srpskih narodnih pesama povodom 60. godišnjice RTS televizije.

Poslednji studijski album za međunarodno tržište, „Charlatan de Balkan“, objavio je u septembru 2016. godine.

Iako Magnifico iza sebe ima 30 godina karijere, tempo ne staje. U decembru 2017. godine prvi put je rasprodao Arenu Stožice, a zajedno sa koncertom objavio je album sa pažljivo odabranim 24 pesme, objedinjene pod nazivom „Komplet II“. Ovo poslednje je ponovio još tri puta i 2020. postavio rekord prodatih karata za tradicionalni božićni koncert na svetskoj mreži.

Godina 2022. donosi mnogo muzičkih angažmana u pozorištu i na filmu, a uskoro stiže i novi studijski album.

Koncert će biti održan kao deo Dunavskog kulturnog festivala.

Ovaj jednodnevni muzički festival ima za cilj da domaćoj publici prikaže deo spektra muzičke raznolikosti koju nude bendovi i muzičari iz Evrope i regiona, posebno oni koje spaja Dunav, i priroda uopšte, što se i manifestuje u njihovoj živopisnoj muzici i vedrini koju šire na svojim nastupima.

Ovoga puta, akcenat je na originalnoj, autorskoj muzici koja je svojom žanrovskom mešavinom, zabavnim karakterom i virtuoznim izvedbama probila sve granice i uspela da od ovih, naizgled lokalnih heroja, napravi svetski prepoznate umetnike.

Nastupaju:

18 do 19 časova / DJ Killo Killo / Srbija

19.15 do 20.30 časova / Gustafi / Hrvatska

20.45 do 22 časa / La Caravane Passe/ Francuska

22.15 do 22.30 časova / Magnifico / Slovenija

23.45 do 01.00 časova / Pannonia Allstars Ska Orchestra / Mađarska

Ulaz je slobodan.

Biće organizovani i dodatni polasci autobusa u smerovima Novi Sad-Sremski Karlovci i Sremski Karlovci-Novi Sad kako biste mogli da užuivate u nadaleko čuvenim karlovačkim vinima.

Foto: Tomo Brejc

The event is finished.

Oznake:

Datum

13. авг 2022.
Završen!

Vreme

22:15 - 23:30

Lokacija

Palata Ilion, Sremski Karlovci.
Dvorac Ilion, Патријарха Рајачића, Сремски Карловци

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Muzej Grada Novog Sada
Internet adresa
http://www.museumns.rs/
Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci
Centar za međunarodnu saradnju, kulturu i obrazovanje „Iza ugla"
Muzej Grada Novog Sada
Internet adresa
http://www.museumns.rs/
Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci
Centar za međunarodnu saradnju, kulturu i obrazovanje „Iza ugla"
Muzej Grada Novog Sada
Internet adresa
http://www.museumns.rs/
Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci
Centar za međunarodnu saradnju, kulturu i obrazovanje „Iza ugla"