Mapo Keys / Dizajn paviljon

Filip Bulatović, poznatiji kao Mapo Keys nastupiće 1. oktobra u 22 časa na SPENS-u, u okviru muzičkog programa Dizajn paviljona.

Filip Bulatović rođen je u Beogradu, 23. novembra 1987. godine. Klavir počinje da svira sa samo 8 godina a već sa 10 otkriva da ima apsolutni sluh i smisao za improvizaciju. Tada piše i svoje prve kompozicije a nakon završene klasične muzičke škole „Kosta Manojlović” upisuje džez odsek u srednjoj muzičkoj školi „Stanković” u klasi prof. Miloša Krstića.
Sa samo 16 godina Filip počinje sa svojim prvim džez nastupima u Beogradu i u tom periodu upoznaje eminentnog nemačkog dirigenta i kompozitora Petera Herbolzheimera koji će kasnije igrati veliku ulogu u početku Filipove karijere. Nakon sto je čuo Filipa, Peter ga poziva da se pridruži jednom od najboljih internacionalnih omladinskih džez orkerstara „Bu-jazzoBig Band i omogućuje mu da se preseli u Nemačku i tamo započne svoje studije.
Nakon dve godine saradnje sa „Bu-jazzo” orkestrom, Filip upisuje muzičku akademiju u Kelnu u klasi nekih od najvećih džez imena u Evropi i svetu – bitanskog pijaniste Johna Taylora i nemačkog pijaniste Huberta Nussa.

Nakon što je upisao studije Filip uskoro postaje jedan od najuposlenijih srpskih džez pijanista i postaje sve češće sajdmen u grupama dva srpska džez velikana: Duška Gojkovića i Stjepka Guta. Tada počinje da nastupa i sa muzičarima poput: Vitto Giordanio (italijanski trubač), Johan Hoerlen (švedski saksofonista), Vladimir Kostadinovič, Dušan Novakov i mnogi drugi.

Godine 2009, sa samo 19 godina, u Kelnu formira svoj prvi internacionalni trio sa basistom Draganom Trajlkovskim (Makedonija) i bubnjarom Rodrigom Villalonom (Kolumbija). Sa njima snima svoj prvi trio album, „Filip Bulatovic Trio – Live At Bechstein Centrum’’ a godinu dana kasnije osvaja 3. mesto na internacionalnom takmičenju za džez pijaniste u Freiburgu kao najmlađi učesnik.
Nakon brojnih internacionalnih iskustava, 2010. godine Filip se seli za Srbiju i započinje nekolicinu novih projekata. Osim džeza, Filip započinje mnoge projekte na polju funk, fusion i pop muzike. Prvo autorsko iskustvo u pop/funk muzici zapocinje kompozicijom „Love and Trust” kao autor, tekstopisac i producent. Tada postaje i član udruženja Kompozitora Srbije.
Potom su 2012. godine usledile saradnje sa nekim od najboljih muzičara iz Srbije. Zajedno sa Peđom Milutinovićem, Lukom Ignjatovićem i Perom Krstajićem osniva autorski džaz sastav „Qzama Quartet”. Brzo nakon toga „Qzama Quartet” postaje jedan od najinovativnijih bendova na Beogradskoj džez sceni kao i jedan od omiljenijih među domaćom publikom. Uz podršku SOKOJ-a iz fonda za kulturna davanja, brzo je usledilo i snimanje prvog albuma „Portrait In Black And White” koji izdaju 2016. godine.
Nakon albuma sa „Qzama Quartetom” započijnje jos jedan funk projekat „Filip Bulatović Funk Edition”, ansambl od 13 muzičara za koji je Filip pisao originalnu muziku i aranžmane.

Godine 2015. Filip prvi put odlazi u Njujork (Sjedinjene Američke države) i ostvaruje nova poznanstva na najkonkurentnijoj džez sceni na svetu. Tu ponovo oformljuje svoj trio 2017. i nastupa sa muzičarima kao što su: Ofri Nehemya, Alexander Claffy, Dan Chmielinski, JK Kim i mnogi drugi.
Osim trija, u Njujorku započinje seriju Fusion Quartet i solo koncerata. Godine 2019. po prvi put objedinjuje ceo svoj popularni autorski opus pod umetničkim imenom MAPO – „Multiple Artistic Personality Order” i formira veliki devetočlani bend sa kojim počinje da nastupa u prestižnom Njujorškom klubu „Nublu”.
Iste godine izbacuje svoj treći single „What Did You do To Me” sa američkim RnB pevačem Saeed Renaud, koji je finalista popularnog američkog takmičenja za pevače „The Four”.
U maju 2021. postaje član Big Benda Radio Televizije Srbije, prvobitno kao pijanista a potom i kao dirigent. Iste godine izbacuje novi single „Boyfriend” kao i prvi single na srpskom jeziku „Mirisi u Magli”.
Juna 2022. godine objavio je svoj drugi single na srpskom jeziku „Ti i Ja” za Glitch Records.

Dizajn paviljon održava se od 30. septembra do 7. oktobra na SPENS-u, jednoj od arhitektonski najznačajnijih lokacija grada, u okviru nedelje primenjene umetnosti Kaleidoskopa kulture.

Partner nedelje primenjene umetnosti je Erste banka.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

01. окт 2022.
Završen!

Vreme

22:00 - 23:55

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/