Marama kao kulturni označitelj

Međunarodna izložba koja ispituje kako su se marame uvezivale od tradicionalnih običaja do visoke mode​ biće postavljena od 18. maja do 30. juna u Muzeju Vojvodine, u Donjoj galeriji u Dunavskoj 37.

Projekat Marama kao kulturni označitelj” koji se realizovati u programskom luku Heroine, kroz jedan mikro segment ženskog odevanja kao načina upisivanja kulturnog identiteta prikazuje i promišlja kulturnu raznovrsnost u evropskom, vanevropskom i lokalnom kontekstu.

Cilj izložbe je da u zajedničkom životu u globalnom i migracijama obeleženom društvu propita stereotipna pripisivanja, razgraničenja i strahove i problematizuje važna društvena pitanja kao što su identitet, granice, migracije i retradicionalizacija. Postavka omogućava upoređivanje raznih kultura  i  podstiče  uvide u sopstvenu multikulturarnu tradiciju generišući predrasudama neopterećena mišljenja, negovanje kulturne raznovrsnosti, uzajamno prihvatanje i toleranciju.

Izložba istražuje i prikazuje svakodnevni život žena istorijski, kao deo ženskog kulturnog nasleđa, kao i antropološke, sociološke, političke aspekte koji mogu da se iščitavaju u „tekst(uri)” marame kao kulturnog koda.

Projekat se sastoji od više različtih aktivnosti sa istim tematskim fokusom. Centralni događaj je izložba Marama kao kulturni označitelj” koju kreira šest kustoskinja. Tokom trajanja izložbe održaće se prateći programi sa radionicama, projekcijama dokumentarnih i eksperimentalnih filmova i panelima koji tematizuju kulturu nošenja marame kroz različite vizure: istorijsku, društvenu, političku, kao segment svakodnevnih rutina.

Radno vreme Muzeja Vojvodine:

utorak – petak 9 – 19 časova
subota – nedelja 10 – 18 časova
Ponedeljkom ne radi.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: EO Muzej Vojvodine, dizajn Tijana Popović

Oznake:

Datum

30. јун 2022.
Završen!

Vreme

09:00 - 19:00

Lokacija

Donja galerija Muzeja Vojvodine
Dunavska 37, Нови Сад
Kategorija

Organizator

Savez feminističkih organizacija „(Re)konekcija”

Ostali organizatori

Ženski muzej Nirnberg (Nemačka)
ŽeNSki muzej
ŽeNSki muzej
ŽeNSki muzej
Muzej Vojvodine
Internet adresa
https://www.muzejvojvodine.org.rs/
Muzej Vojvodine
Internet adresa
https://www.muzejvojvodine.org.rs/
Muzej Vojvodine
Internet adresa
https://www.muzejvojvodine.org.rs/
Frauen in der Einen Welt / Museum Frauen Kultur Regional-International