Marko Luis

Marko Louis / Zastave budućnosti

U sklopu programa Zastave budućnosti, koji će započeti džez maratonom, nastupiće poznati Balkan soul muzičar Marko Louis, 28. aprila u 22 časa na Sceni 2, u Kreativnom distriktu. 

U maju 2015. godine Marko je izdao svoj prvi solistički album pod nazivom „Shine on me”, koji je na engleskom jeziku. Od tada se posvećuje solo karijeri na kojoj i danas vredno radi.

Nakon albuma „Shine on me”, u aprilu 2017. godine izdaje svoj drugi solistički album pod nazivom „Beskraj”, koji za razliku od prethodnog albuma nosi zreliji zvuk i pretežno je na srpskom jeziku. Albumom „Beskraj” obilazi ceo region kako na festivalima tako i na samostalno organizovanim koncertima koji mu donose veliki uspeh.

U oktobru 2019. godine Marko izdaje svoj treći studijski album pod nazivom „Euridika”. Album „Euridika” se može smatrati nastavkom jednog novog zvuka koji je publika iz Srbije, regiona, pa čak i šire, prepoznala. Marko na proleće 2019. godine prvi put predstavlja svoju muziku uživo i u Nemačkoj.

Inspirisan uspehom i publikom, koja je iz godine u godinu sve brojnija, Marko izdaje svoj četvrti studijski album u decembru 2020. godine pod nazivom „Sloboda”. Album „Sloboda” i te kako dobija na značaju, ne samo zbog situacije u kojoj se našao celi svet zbog pandemije, nego i zbog svog zvuka koji je Marko već u prethodnim albumima predstavio. Album „Sloboda” je već u prvih deset dana prevazišao broj slušanja svih prethodnih albuma na muzičkim servisima kao što su Spotify, Deezer, itd.

U septembru 2021. godine Marko Louis objavljuje svoj prvi album pesama za decu pod nazivom „Ja se zovem Slon”, koji su deca i roditelji veoma lepo prihvatili.

U januaru 2022. godine Marko Louis je snimio dve pesme inspirisane filmom „Nečista krv”, koje su najavile prvi srpski film na platformi Netflix. Pesme „Dude” i „Ruse kose” su na neki način lajtmotivi filma i zastupljene su u nekoliko filmskih deonica.

Pored autorskih albuma, Marko Louis je učestvovao u mnogobrojnim, zajedničkim muzičkim projektima i bio je gost u različitim eminentnim muzičkim sastavima.

Tokom večeri nastupiće i sledeći bendovi: Any Key Trio kao predstavnik Tartua 2024, The Arthur Possing Quartet kao predstavnik Eša 2022, Kijube kao predstavnik Vesprem-Balatona 2023, Hauptman kao predstavnik Maribora 2012, Purple is the Color kao predstavnik Linca 2009, drumbooty kao predstavnik Novog Sada 2022.

Detalje o ostalim programima, džez koncertimaizložbama, radionicama i performansima, koji se održavaju 28. aprila u Kreativnom distriktu, u okviru trodnevnog programa „Zastave budućnosti”, pogledajte na ovom linku.

Nastupi nu jazz sastava i di-džejeva, koji će novosadskoj publici predstaviti ovaj inovativni pravac, zakazani su za 29. april u Kreativnom distriktu.

Podršku programu „Zastave budućnosti” pružili su: IDEA, DDOR i A1 Srbija.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

28. апр 2022.
Završen!

Vreme

22:00

Lokacija

Scena 2, Distrikt
Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/