Mefisto

Premijerno izvođenje predstave „Mefisto” biće održano 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu na sceni Jovan Đorđević, sa početkom u 20 časova, dok će drugo izvođenje biti odigrano 14. jula.

Vraćajući se na represivni i totalitaristički kontekst predratne i ratne Nemačke, program Tvrđave mira donosi predstavu „Mefisto, reditelja Harisa Pašovića, nastalu na predlošku istoimenog romana nemačkog pisca Klausa Mana.

Opus Klausa Mana je obeležen ovim romanom koji je izdat 1936. godine, u jeku nacističkog režima u Nemačkoj, i zbog kojeg je Man bio proteran iz države. To je roman čija je filmska adaptacija kultnom mađarskom reditelju Ištvanu Sabu donela Oskara (1981), i čija univerzalna priča o apsolutnom zlu šalje jaku pouku o važnosti bunta i otpora prema svemu što preti da ugrozi i pomrači osnovne vrednosti čovečanstva.

Dramski tekst Mefista kog ćemo videti u Novom Sadu, sledi radnju romana bez ikakve „intertekstualnosti”, zato što su priča, radnja i likovi izvanredno napisani, snažni, interesantni i kompleksni i prerastaju u univerzalnu i svevremensku priču o apsolutnom zlu i buntu i otporu najhrabrijih članova jedne zajednice.

Predstava Mefisto nastoji da iz perspektive pozorišta u Berlinu i tadašnje velike teatarske i filmske zvezde u Nemačkoj, glumca Hendrika Hefgena, predoči epopeju o usponu i padu Trećeg rajha i posredstvom teatarskog jezika otvoreno postavi pitanja da li su i kako funkcionisali zajedno umetnost i najveće državno i vojno zlo u istoriji čovečanstva, kao i koje su etičke, humanističke i metafizičke posledice tog odnosa.

Predstava Mefisto ima mnogo likova i u formalnom smislu je spektakl (u pogledu broja učesnika, scenografije, kostima, svetla, videa) što je ujedno i forma koja najbolje izražava nacističku ambiciju, pompu i monumentalnost na kojoj su insistirali i koja je bila izraz njihove moći.

Predstava „Mefisto” će okupiti preko 40 aktera i akterki, uz velikana i velikanku srpskog glumišta – Mirjanu Karanović i Miodraga Krivokapića, koji će nakon 30 godina ponovo biti na sceni Srpskog narodnog pozorišta, rame uz rame sa mladim Aljošom Đidićem u glavnoj ulozi, prvakinjom Drame ovog pozorišta, Gordanom Đurđević Dimić, i mnogim drugima članovima i članicama ansambla.

„Velika je, za mene, čast i radost raditi u gradu u kom sam umetnički formiran, gde sam završio Akademiju, ali je i posebna čast raditi u najstarijoj pozorišnoj insitituciji na Balkanu, sa zaista sjajnim umetničkim ansamblom”, ističe reditelj, Haris Pašović.

Ulaznice za predstavu prodaju se na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Oznake:

Datum

14. јул 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 22:00

Lokacija

Srpsko narodno pozorište
Позоришни трг 1, Нови Сад

Organizator

Srpsko narodno pozorište
Phone
+ 381 21 6621 411
Internet adresa
https://www.snp.org.rs/