Sveti Nikola izložba Umetnost u migracijama

Мigracije u umetnosti, umetnost migracija

Izložba „Migracije u umetnosti, umetnosti migracija” polako se bliži kraju. Iskoristite poslednjih deset dana izložbe da je posetite, ali i poslednje dve subote (23. i 30. april) za autorska vođenja!

Autorski tim izložbe, koji čine Luka Kulić, konzervator, msr Jelena Ognjanović, kustos i mr Danilo Vuksanović, programski direktor i viši konzervator, će naredne dve subote voditi kroz izložbu u dva termina, u 13.00 i 17.00 sati.

Galerija Matice srpske postavlja 18. februara u 19 časova izložbu srpskih i evropskih umetnika koja u prvi plan dovodi umetnost usmerenu na propitivanje istorijskog i savremenog smisla seoba.  Slike će u Evropsku prestonicu kulture doputovati iz velikih nacionalnih i evropskih umetničkih galerija i muzeja kako bismo otvorili prostor ne samo za uživanje, već i za debatu i razmenu mišljenja o gorućim pitanjima sadašnjice.

Izložba će biti postavljena do 30. aprila i spada deo programske celine projekta Seobe.

Tim jedne od vodećih nacionalnih ustanova kulture, Galerije Matice srpske, prepoznao je potrebu da sagleda fenomen migracija, kako sa pozicije savremene umetnosti, tako i iz ugla umetnosti prošlosti, i to na lokalnom i globalnom nivou. Postavljajući umetnost različitih epoha i sa različitih prostora u jedan kontekst, izložba „Migracije u umetnosti, umetnosti migracija” će biti podsticaj kako za lokalnu zajednicu, tako i za sve posetioce Novog Sada u godini titule Evropske prestonice kulture, da preispitaju svoje stavove o migracijama kroz jezik umetnosti.

Glavna ideja ove galerije kao „kritičkog muzeja” jeste da, u vremenu aktuelne svetske migracione krize, pokuša da posmatra, ispituje i razume fenomen migracija koji pogađa stanovništvo i pokreće mnoga etička i kulturološka pitanja.

Događaj u centar pažnje dovodi ono što se danas naziva migratorna estetika i obuhvata tri celine, usmerene na različite aspekte seoba. Izložba će se najpre pozabaviti odrazom balkanskih migracija i njenih efekata na Srbiju u nacionalnoj umetnosti. Istorijski, sociološki i politički aspekti Velike seobe Srba iz 17. stoleća biće posmatrani iz savremenog ugla i smešteni u kontekst globalnih tokova, otvarajući niz novih  narativa koji u prošlosti nisu adekvatno ili nisu uopšte obrađeni. Naravno, lokalni kontekst se ne može razumeti bez uzimanja u obzir širih migracija u istoriji evropske i svetske umetnosti.  Ovaj segment mapiraće značajne umetnike i umetničke pojave u evropskoj umetnosti koji su rezultat stalnih istorijskih seoba pojedinaca, kao podsetnik na fenomen koji je u značajnoj meri uticao i oblikovao Evropu i evropsku kulturu kakvu danas poznajemo.

U poslednje vreme aktuelnost ove društvene pojave prerasta i osnažuje izuzetnu platformu za nove umetničke fenomene i postupke. Dela savremene umetnosti koja će biti izložena obiluju mnogim pokušajima da se na kritički način označi, protumači i na pravi način uputi u kompleksan problem socijalnog fenomena aktuelne migrantske krize. Različite vrste pratećeg programa – predavanja, razgovori sa umetnicima, debate, radionice i konferencije namenjene su publici najrazličitijih interesovanja.

U toku trajanja izložbe možete prisustvovati i stručnom vođenju autorskog tima izložbe Jelene Ognjanović i Luke Kulića, u petak 25. februara, zatim 1. marta pogledati projekciju dokumentarnog filma Slika iz slike, uz koji će se voditi razgovor sa scenaristom Blažom Popovićem, a 4. marta slušati predavanje na temu El Grekovog rada, o kojem će pričati istoričarka umetnosti dr Jelena Todorović i konzervator savetnik dr Daniela Korolija Crkvenjakov.

Za otvaranje izložbe ulaznice se ne naplaćuju.  

Ostalih dana važe sledeća pravila: 

Ulaznice se kupuju u GMS prodavnici. Ulaznica podrazumeva posetu Stalnoj postavci i povremenim izložbama i važi za samo jedan ulazak u Galeriju Matice srpske. 

Cene ulaznica: 

Redovna ulaznica – 200 dinara
Povlašćena ulaznica – 100 dinara (studenti, građani preko 60 godina)
Pojedinačna ulaznica sa kustoskim vođenjem – 1.000 dinara
Grupna ulaznica        – 100 dinara po osobi, bez kustoskog vođenja
                                      – 100 dinara po osobi, za školske grupe sa kustoskim vođenjem
                                      – 200 dinara po osobi, sa kustoskim vođenjem na srpskom jeziku
                                      – 300 dinara po osobi, sa kustoskim vođenjem na engleskom jeziku
Porodična ulaznica (3 i više članova) – 300 dinara
Kreativne radionice za decu subotom – 150 dinara 

Ulaz je slobodan:

Petkom za sve individualne posete 

Utorkom za roditelje sa bebama 

Deca do 18 godina 

Personalni asistenti u pratnji osoba sa invaliditetom 

Članovi Kluba prijatelja GMS 

Članovi Međunarodnog komiteta muzeja ICOM (sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu) 

Članovi Muzejskog društva Srbije (sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu) 

Novinari (sa važećim akreditacijama) 

Članovi ULUS-a (sa važećim akreditacijama) 

Informacije o ulaznicama i prodaji: +381 21 4899 013 

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

 

Oznake:

Datum

18. феб 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад

Organizator

Galerija Matice srpske
Internet adresa
https://www.galerijamaticesrpske.rs/