LaBOLatorija 23 / Misija Avatar

U okviru filmskog programa Druge? Evrope 26. novembra u 18 časova, u Distriktu, u objektu Radionica, lokal 4, biće premijerno prikazan film „LaBOLatorija 23” Aleksandre Jelić, nakon kojeg će biti održan razgovor o tretmanu nasilja nad ženama u medijima danas.

Ove godine su, prema pisanju medija, kao žrtve rodno zasnovanog nasilja ubijene 23 žene. Iza ovog suvog statističkog podatka stoji ogroman društveni fenomen nasilja nad ženama o kome se mnogo priča ali zapravo malo zna. U tu neispitanu teritoriju prepunu predrasuda, pogrešnih i neinformisanih stavova i stereotipa, ali iznad svega nezalečenih trauma žrtava upušta se rediteljka
Aleksandra Jelić svojim dokumentarnim filmom „LaBOLatorija 23“.


Film je nastao kao rezultat projekta „Misija Avatar“, koji je realizovan u okviru programa Druga? Evropa Evropske prestonice kulture Novi Sad.

U filmu su kroz dugotrajan dramski proces sa devojčicama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine, kojima je izrečena vaspitna mera i mladim glumicama, rasvetljavani uzroci i duboke posledice rodno zasnovanog nasilja. Kao rezultat dramskog procesa nastao je i performans „LaBOLatorija 23“ izveden u oktobru ove godine u kome su priče i iskustva žrtava bili okvir za aktivno učestvovanje publike u peformansu i razvoj empatije prema žrtvama nasilja.

Nakon projekcije biće održan razgovor sa autorkom Aleksandrom Jelić i glumicama i performerkama Kristinom Milosavljević i Tanjom Đurić Josić, o filmu i tretmanu nasilja nad ženama u medijima danas.

Foto:  Brankica Vukadinov

Oznake:

Datum

26. nov 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 20:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад
Kategorija

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Udruženje Aps Art
Email
officeapsart.org
Internet adresa
http://www.apsart.org/
X