Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima! / Remix Comix

Instalacija u javnom prostoru „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!” biće izložena od 28. oktobra do 28. novembra u Distriktu, u okviru programskog luka Druga? Evropa. Kustos izložbe je Slobodan Stošić.

Izložba će biti postavljena na otvaranju konferencije „Strip, nasleđe i savremena umetnost” koja je deo projekta Remix Comix.

Instalacija je nastala kroz saradnju romske zajednice u Novom Sadu i umetnika koji učestvuju na rezidenciji Remix Comix.

U cilju kontekstualizacije našeg načina gledanja ili čak odbijanja da vidimo, naslov koristi romsku kletvu koja naglašava gubitak vida, kao motiv drugog koji definiše našu percepciju, drugog kome treba oduzeti moć. Bacanje čini dino jakhalo, jahaldino (doslovni prevod očima oduzet) za nas otvara prostor za transformaciju politike slike. Ova saradnja stvara privremeni kolektiv, labavo organizovanu grupu, koja kroz razmenu različitih modela rada, ima za cilj da prati istoriju i socijalnu kartografiju romskog naroda, ličnu i kolektivnu, materijalnu i nematerijalnu, koje se prečesto prećutkuju.

Dekonstruisanjem narativne strukture korišćene u stripu, obično predstavljenog gledaocu nizom „demonstrativnih jezika“ i mnoštvom grafičkih i izražajnih sredstava, i ponovnim aranžiranjem te strukture u scenu stvorenu korišćenjem ostataka i otpadnog materijala kojima je data uloga stripovskih stranica. Dajući priliku različitim objektima da budu agenti za prenošenje priča o protivrečnostima i nejednakostima, društvenoj i političkoj isključenosti, naš cilj je da se zapitamo ko definiše narativ, a ko ima pravo da ispriča određenu priču. I pre svega da zajedno, naš pogled oduzmemo od svih očiju koje kreiraju stereotipe i kulturne reprezentativnosti. Kao u romskoj pesmi koja se koristi za učenje brojeva „Šta je jedan? Jedan si ti. Šta je dva? Vaša dva oka dobro vide.”

Umetnici: Larisa Ackov Palić, Dora Benčević, Bojan Dojkić, Tomáš Staněk

Saradnici: Hajar Fargan, Lara Bakker, Vesna Pašćanović, Zorica Kalanjoš, Ana Jovanović, Ahmed Bajrami, Arif Greguri, Arijan

 

 

 

Foto: Promo, Dora Benčević

Oznake:

Datum

28. нов 2022.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Multimedijalni centar Led Art