Kvartet za kraj vremena – Mesijan

Delo „Kvartet za kraj vremena” kompozitora Olivijea Mesijana biće izvedeno u Galeriji Matice srpske, 18. juna sa početkom u 20 časova, u sklopu NEO festivala, programskog luka Tvrđava mira.

Paradoksalno, neposredni svedoci užasa (p)ostaju najproduktivniji stvaraoci čija dela ostaju zauvek upamćena. Tako je jedan od najznačajnijih kompozitora 20. veka, Olivije Mesijan, od samog početka Drugog svetskog rata bio u vojsci, a samo godinu dana kasnije dospeo u logor, gde je pred 400 zarobljenika, premijerno izvedena njegova kompozicija za klavir, violončelo, violinu i klarinet – Kvartet za kraj vremena.

Iako su pola godine nakon zarobljeništva muzičari oslobođeni i vraćeni u Francusku, kompozitor je zapazio da nikada nije bio slušan sa više pažnje i razumevanja.

Zato i danas kao Evropska prestonice kulture slušamo ovo delo, i to u izvođenju muzičara sa različitih krajeva sveta, iz Srbije i Japana: Šinosuke Inugal (klavir), Aleksandra Tasića (klarinet), Marka Miletića (violončelo) i Julijе Hartig (violina).

Program:

Olivije Mesijan (1908–1992): Kvartet za kraj vremena, za klarinet, violinu, violončelo i klavir

I Kristalna liturgija

II Vokaliza. Za anđela koji najavljuje kraj vremena

III Propast ptica

IV Intermeco

V Slava Isusovoj večnosti

VI Ples gneva, za sedam truba

VII Zapletenost dǔga. Za anđela koji najavljuje kraj vremena

VIII Slava Isusovoj besmrtnosti

Delo je bazirano na citatu iz „Knjige otkrovenja” kojim kompozitor opisuje ovo delo: I video sam drugog moćnog anđela koji je sišao sa nebesa, obavijen oblakom. I duga je bila iznad njegove glave, njegovo lice bilo je kao Sunce, a njegove noge kao stubovi vatre. Postavio je desnu nogu iznad mora, a levu na zemlju i, stojeći iznad mora i kopna, podigao je ruku ka nebu i zakleo se Njime koji je živeo večno, govoreći: „Više neće biti vremena: na dan trube sedmog anđela, misterija Boga će biti završena”.

Ulaz je slobodan.

Foto: Jumpei Tainaka

Oznake:

Datum

18. jun 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 22:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад

Organizator

NEO festival
Internet adresa
http://festivalneo.org/

Ostali organizatori

EU – Japan Fest Committee
Internet adresa
www.eu-japanfest.org
X