Odmorište za bicikliste

Dečja likovna radionica na temu Dunava biće održana u sklopu programskog luka Dunavsko more u periodu od 7. do 21. avgusta u Banoštoru.

U Banoštoru 7. avgusta uz podršku Mesne zajednice Banoštor u organizaciji fondacije Novi Sad evropska prestonica kulture 2022 i Udruženja Arka uz angažovanja dece i učenika sa teritorije opštine Beočin priređena je nesvakisdašnja izložba, koja ima za cilj afirmaciju stvaralaštva najmlađih.

Udruženje ARKA je u okviru projekta „Odmorište za bicikliste” postavlo izložbu zastava koje su nastale u okviru kreativnih radionica organizovanih sa decom osnovne škole „Jovan Popović” iz Suseka i izdvojenih odeljenjna u Banoštoru, Svilošu i Lugu, kao i decom iz Beočina iz Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko”. U projektu su učestvovala i deca iz predškolske ustanove Ljuba Stnković Beočin.

Idejno rešenje izložbe dečijih likovnih radova u okviru project Odmorište za biciklist jeste prikazivanje dečjih likovnih radova na jedan nov i jedinstven način. Izlaskom iz okvira standardnog izlaganja, posetioci su imali priliku da sagledaju radove na jedan veoma uzbudljiv način. Zastave koje predstavljaju radove dece, kretale su se i vijorile nebom baš kako dečijoj mašti i dolikuje.

Uz ideju Branke i Pavela Paško iz udruženja Arka, učenici škole “Jovan Popović” su doprineli osmišljavaju i dizajniranju zastava. Nastavnik Miloš Mirković je u saradnji sa učenicima produbljivao ideju u načine na koji se mogu realizovati lepote ovih predela, a učenici nižih razreda uz pomoć učitelja i učiteljice su takođe učinili ovu radionicu razigranijom i veselijom. Sama ideja zastave o teritoriji koja nema granice a predstavlja njihov dom u deci je probudila niz novih ideja i kreativnih načina da dođu do najboljeg rešenja. Kroz rad učenika se može osetiti ljubav i toplina koja predstavlja frušku goru, srem, pa i celokupnu vojvodinu. Učenici viših razreda su kreirali ideje za toteme u etno stilu nekadašnjeg pletenja i tkanja, kao i društvenim i sportskim igrama koje su se prenele sa njihivih roditelja.

Sa velikim talentom, predanošću i interesom učenici OŠ ,,Jovan Grčić Milenko” iz Beočina i nastavnica Vesna Mijin Tomić su oslikavali zastave i ostvarili ovom projektu originalna likovna rešenja. Zastava predstavlja najvisi simbol jedne države, ali ona je vise od toga, predstavlja dusu naroda, istorijsku, geografsku, versku i drugu boju naroda i tog podneblja. Uspešna realizacija ovog projekta i ova izložba pokazuju koliko je simbolika zastave duboko utkana u nežne dečije duše koji su na vrhunski i profesionalni način pristupili ovom likovnom izazovu.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

17. avg 2022.
Završen!

Lokacija

Banoštor
Banoštor