Evelin Gleni

Oseti zvuk / Koncert Evelin Gleni i Silarda Mezeija

Otvaranje platforme Druga? Evropa, obeležiće koncert svetski poznate perkusionistkinje Evelin Gleni i eksperimentalnog muzičara iz Sente, Silarda Mezeija. Ovaj zanimljivi umetnički spoj, predstaviće se novosadskoj publici 9. oktobra u Gradskoj koncertnoj dvorani u 20 časova.

Sa Evelyn Gleni nastupiće Szilárd Mezei Polar Quartet koji čine:

Szilard Mezei – viola,

Bogdan Ranković – clarinet, bass clarinet, alto & tenor sax,

Ivan Burka – vibraphone, marimba, percussions,

Ervin Malina – double bass.

Evelin Gleni jedna je od najpoznatijih perkusionistkinja na svetu. Pet puta je nominovana za Gremi nagradu i čak dva puta ju je osvojila (1988. godine za najbolje kamerno izvođenje i 2014. za najbolji solo u oblasti klasične muzike). Godine 2015. osvojila je i prestižnu nagradu Polar Music koju zovu Nobelovom nagradom za muziku. Između ostalog, objavila je duet sa Bjork i svirala sa brojnim poznatim muzičarima kao što su Bobi Mek Ferin ili Mark Knopfler, a nastupala je i na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Evelin Gleni je gluva od svoje dvanaeste godine i nastupa bosonoga, kako bi celim svojim telom osetila muziku.

Savremeni kompozitori komponuju muziku posebno za nju, a na nastupu u Novom Sadu će pored improvizacija izvesti kompoziciju „Komad za ples” kompozitora Džejmsa Kina (James Keane) iz Velike Britanije.

Evelin Gleni će nastupiti zajedno sa Silardom Mezeijem, muzičarem i kompozitorom iz Sente koji izvodi i komponuje savremenu improvizоvanu muziku.

Inače, Gleni i Mezei su 2018. godine snimili album improvizovane muzike pod nazivom The Core-tet Project sa još dva vrsna improvizatora Džonom Hemersamom i Majklom Džeferijem Stivensom. Ovo će biti njihovo prvo zajedničko izvođenje pred publikom u sklopu projekta „Kreativne ambasade i ambasadori” čiji je upravo cilj povezivanje velikih svetskih zvezda sa umetnicima iz Srbije.

Prodaja ulaznica za koncert počela je 20. septembra, u celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix, kao i na njihovom sajtu. Cena karte iznosi 500 dinara.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Philipp Rathmer Brigitte

Oznake:

Datum

09. окт 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 21:30

Lokacija

Gradska koncertna dvorana
Bulevar cara Lazara 67, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/