Otvaranje izložbe / Otvoreni proces

Multimedijalna izložba „Otvoreni proces” ASA-FF organizacije iz Kemnica (Nemačka) biće otvorena 1. jula u 19 časova, u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru programskog luka Tvrđava mira. Izložba će trajati do 28. jula i svi zaintresovani će moći da je pogledaju svakog dana od 10 do 20 časova.

Izložba prikazuje posleratnu istočnonemačku stvarnost, posebno u pokrajini Saksonija: istoriju migracija, kontinuitet desničarskog i rasističkog nasilja, nacionalsocijalističkog podzemlja, ali i otpora represivnim metodama i politikama.

U okviru izložbe biće predstavljeni i radovi jednog od najpoznatijih domaćih reditelja – Želimira Žilnika, koji je kao deo jugoslovenskog Crnog talasa predstavljao svojevrsnu disidentsku struju u ondašnjem kulturno-političkom kontekstu. Osim Žilnika, na izložbi biće zastupljeni i drugi autori: Harun Faroki, Hito Štajerl, Belit Sag, Ulf Aminde, kao i radovi multidisciplinarne istraživačke grupe Forensic Architecture.

Program se sastoji od multimedijalne izložbe, kao i diskusija, projekcije filmova i video-radova koji pozivaju na akciju protiv rasizma.

Ova izložba je deo saradnje Evropskih prestonica kulture, Novog Sada (2022) i nemačkog Kemnica (2025), u okviru projekta „Distanca”.

Izložba je podržana i od strane Gete Instituta u Srbiji.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

01. jul 2022.
Završen!

Vreme

19:00 - 20:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad
X