Otvaranje izložbe Život posvećen lepoti i umetnosti / Uroš Predić za sve

Izložba slika pod nazivom „Život posvećen lepoti i umetnosti”, jednog od najvećih srpskih stvaralaca Uroša Predića, biće otvorena 7. oktobra u 20 časova u Galeriji Matice srpske.

Izložba će biti postavljena u toku programskog luka „Druga? Evropa” i trajaće od 7. oktobra 2022. godine do 31. januara 2023. godine .

Kroz projekat „Uroš Predić za sve”, izložba će biti realizovana po najvišim muzejskim standardima i omogućiće  pristupačnost posetiocima sa i bez invaliditeta, svih uzrasnih kategorija.

Izložba će obuhvatiti:

Eedukativni program za decu– posete dece iz vrtića i škola sa vođenjem za decu, dečja publikacija o životu i radu Uroša Predića na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, kreativne radionice subotom posvećene izložbi.

Edukativni program za mlade – strip o Urošu Prediću, radionice stripa sa strip crtačem Miletom Poštićem.

Prilagođavanje izložbe slepim i slabovidim posetiocima – smernice za slobodno i samostalno kretanje po izložbenom prostoru, 3D modeli za pet slika Uroša Predića koji će biti dostupni u prostoru, uvodna legenda i katalog na Brajevom pismu, audio-priče o deset slika Uroša Predića.

Prateći program izložbe za gluve i nagluve posetioce – realizacija stručnih vođenja kroz izložbu sa simultanim prevodom na znakovni jezik i radionica na kojima će posetioci sa i bez oštećenja sluha, članovi Društva tumača i prevodioca na znakovni jezik, kustosi i posetioci moći da ostvare međusobnu komunikaciju i razmenjuju utiske o izložbi i delima Uroša Predića.

Prateći program za osobe sa intelektualnim invaliditetom – članovi organizacije Per.Art, u saradnji sa muzejskim edukatorima Galerije će u okviru programa „Umetnost i inkluzija“ realizovati ciklus inkluzivnih radionica (plesnih, muzičkih i likovnih) inspirisanih Predićevim delima, usmerenih ka razmeni stečenih znanja, iskustava i doživljaja koji će finalnim inkluzivnim radom biti predstavljeni široj javnosti.

Prateći program za izložbe za osobe trećeg doba – radionice u prostoru Galerije tokom kojih će stari i mladi razgovarati o tradicionalnim predstavama na delima Uroša Predića i njihovoj vrednosti danas, dok će za stare osobe koje ne mogu doći u Galeriju, biti organizovane radionice Predić u koferu tokom kojih će kustosi i muzejski edukatori iz Galerije nositi reprodukcije dela u domove za stare i razgovarati o njima sa korisnicima domova.

Partneri na realizaciji izložbe su uzorne evropske muzejske ustanove po pitanju pristupačnosti: Umetničko-istorijski muzej u Beču i Tifološki muzej u Zagrebu.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim i senzornim invaliditetom (gluve i slepe).

Oznake:

Datum

07. окт 2022.
Završen!

Vreme

20:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад

Organizator

Galerija Matice srpske
Internet adresa
https://www.galerijamaticesrpske.rs/

Ostali organizatori

Tiflološki muzej
Phone
+385 (0)1 4811 102
Email
info@tifloloskimuzej.hr
Internet adresa
https://www.tifloloskimuzej.hr/
Umetničko-istorijski muzej
Savez slepih Srbije
Društvo tumača i prevodilaca na znakovni jezik
Udruženje „Per.Art”
Internet adresa
https://www.facebook.com/per.art.arts.inclusion/
Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” sa domom učenika
Phone
+381216616366
Email
skolamp@smp.edu.rs
Internet adresa
https://smp.edu.rs/srlat/pocetna/