slika autoportreta Stevana Aleksića

Paralele

Galerija Matice srpske i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru realizuju izložbu „Paralele“ u Galeriji Matice srpske, u okviru programskog luka Tvrđava mira. Izložba će biti otvorena 8. jula u 20 časova i trajaće do 4. septembra.

Izložba je zasnovana na zajedničkom nasleđu, odnosno umetnicima čija su dela zastupljena u kolekcijama Galerije Matice srpske i Umetničkog muzeja u Temišvaru. Usled specifičnih istorijskih okolnosti i zajedničkog života srpskog i rumunskog naroda u okviru Habzburške monarhije tokom XVIII i XIX veka, teritorija Banata bila je jedinstveni umetnički prostor u okviru kog su delovali brojni umetnici. Školovani u Beču, Bratislavi, Minhenu ovi slikari pripadali su evropskim umetničkim krugovima ali su delovali lokalno u Temišvaru, Aradu i drugim gradovima Banata. Takvi umetnici su bili Stefan Tenecki, Pavel Petrović, Konstantin Danil, Steva Aleksić i mnogi drugi. Danas se dela ovih slikara nalaze u kolekcijama umetničkih muzeja Srbije i Rumunije i posmatraju se kao deo nacionalnog kulturnog nasleđa, a zapravo su dokaz jedinstvenog umetničkog prostora. Ideja izložbe je da se njihovim zajedničkim izlaganjem i navođenjem jedinstvenog potpisa Evropska prestonica kulture umesto imena muzeja gde se čuvaju, ukaže na povezanost dve ustanove kulture, gradova i država kroz umetnička dela evropskih vrednosti.

Izložba bi bila predstavljena prvo u Galeriji Matice srpske 2022. godine kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture i 2023. godine u Temišvaru – kada će ovaj grad u Rumuniji nositi tu važnu titulu. Premijernim predstavljanjem izložbe u Novom Sadu domaća stručna i šira javnost će se upoznati s drugačijom dimenzijom nacionalne kulture i umetnosti kroz posmatranje dela iz dva muzeja. Takođe, turisti i svi zainteresovani posetioci Novog Sada će imati priliku da na jednom mestu vide dela izuzetnih vrednosti. U nameri da se paralele između kolekcija i istraživački rad kustosa trajno zabeleže i predstave budućim generacija, biće štampan trojezični katalog s reprodukcijama izloženih dela.

Ulaznice se kupuju u prodavnici Galerije Matice srpske. Na dan otvaranja i svakog petka ulaz je slobodan a više informacija o ulaznicama pogledajte na njihovom sajtu.

Radno vreme GMS:

Utorak‒četvrtak:
10.00‒20.00 časova

Petak:
10.00‒22.00 časa

Subota‒nedelja:
10.00‒18.00 časova

Ponedeljak: zatvoreno

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: GMS

 

Oznake:

Datum

03. сеп 2022.
Završen!

Vreme

petkom do 22 časa i vikendom do 18 časova
10:00 - 20:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад

Organizator

Galerija Matice srpske
Internet adresa
https://www.galerijamaticesrpske.rs/

Ostali organizatori

Srpska eparhija Temišvar – Riznica u Eparhijskom dvoru
Umetnički muzej Temišvar