Strah od leptira

Predstava „Strah od leptira“ biće održana u Novosadskom pozorištu 22. novembra u 19 časova, u okviru pozorišnog programa Druge? Evrope.

Srbija krajem devedesetih. Zatvorska ćelija. Vjeran, beogradski transvestit uhapšen je zbog prostitucije. Nikola, politički zatvorenik i organizator demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića. Predstava je nastala po motivima romana „Poljubac žene pauka“ Miguela Puiga i autobiografije „Terezin sin“ Vjerana Miladinovića Merlinke.

Tekst: Galina Maksimović
Režija: Isidora Goncić
Uloge: Dušan Kaličanin, Zoran Pajić, Svetislav Bule Goncić
Produkcija: Merlinka festival, Teatar Vuk

Reč rediteljke: „Svaka sloboda ima svoju cenu”

Ovo je predstava o slobodi do koje se jedino može doći kroz borbu. Borbom sa spoljašnjim svetom i borbom unutar nas samih. Borbom za bolji svet. Ovo je predstava o slobodi koja je jedini smisao života i do koje se dolazi ljubavlju.

Na koji način borba za novo, drugačije društvo, za slobodu u političkom smislu i borba za drugačiju seksualnu orijentaciju, za slobodu ljubavi može spojiti dva bića? Dva muškarca? U zatvorenom, rigidnom sistemu koji odbacuje mogućnost svake promene, sama ideja nečeg novog, do tada nepoznatog, otvaranja novih mogućnosti izaziva strah, otpor, mržnju i nasilje.

Simbolično i stvarno zatvoreni u četiri zatvorska zida, dva zatvorenika Nikola i Vjeran pokušavaju da glasnim sanjanjem, pričanjem priča i prepričavanjem filmskih zapleta pobegnu makar u mašti iz surove sive stvarnosti.

Ali, najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo.

Približavajući se, oni kao da predstavljaju dva pola iste ličnosti, s jedne strane racionalnu borbu za novo, bolje društvo i sa druge, iracionalnu – za ljubav izvan zadatih okvira, njih dvojica dostižu nivo slobode spajajući se u sopstvenoj obostranoj ljubavi.

U tom procesu oni se suočavaju sa samima sobom i svojim pogledima na svet i doživljavaju transformacije.

Kao leptiri, svako na svoj način, oživljavaju potpunu metamorfozu, menjajući sebe, pokušavaju da promene svet, tananim zamahom svojih krila i dostignu slobodu.

Leptir predstavlja preporod i prelazak u veličanstveni novi život. Sa svojom krhkošću leptir, takođe predstavlja hrabrost, koja je potrebna da se izvrše promene neophodne u procesu ličnog i duhovnog rasta.

Jer, njegova promena od ružnog i ovozemaljskog do prekrasnog i božanskog predstavlja transformaciju koja je moguća kod svakog živog bića. Sve ono skriveno što čini jedno biće, njegovu unutrašnju snagu i volju zatvoreno je u čauru, a leptir koji se rađa iz čaure je uskrsnuće i buđenje iz telesnosti.

Leptir je simbol slobode i besmrtnosti duše, promene i nade.

Predstava će biti odigrana u okviru festivala „Merlinka“ koji će biti predstavljen u toku programskog luka Druga? Evropa. Sve informacije i program festivala pogledajte na ovom linku.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

22. нов 2022.
Završen!

Vreme

19:00 - 21:00

Lokacija

Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház
Јована Суботића 3-5, Нови Сад
Internet adresa
http://www.uvszinhaz.com/sh

Organizator

Festival Merlinka
Internet adresa
merlinka.com