Radionica izrade SXF maske / Filmski front

U okviru festivala „Filmski front“, koji će biti održan od 27. do 30. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, kao deo programa Grad stripa, organizovana je višednevna radionica izrade SXF maski.

Predavač je Miroslav Lakobrija, diplomirani akademski vajar i stručnjak za specijalne filmske efekte. Redovan je profesor na akademiji za estetiku i kozmetologiju Purity, na predmetu Filmska maska i specijalni efekti. Godine 1997. sa Jakšom Vlahovićem, osnovao je udruženje „Mladi kadrovi”, te krenuo u ostvarenje ljubavi prema specijalnim filmskim efektima. Jedan je od autora i osnivača „Festivala srpskog filma fantastike”. Profesionalno se bavi izradom maski i make-up specijalnim efektima za potrebe snimanja filmova. Osim rada na filmu, oprobao se i u TV serijama, kao i u pozorištu. Proteklih godina je vodio više umetničkih radionica za maske. Godine 2011. dobio je nagradu za najbolje specijalne efekte, za rad na filmu „Zona mrtvih“, nagradu „Kaplja“ za filmski doprinos horor žanru – Ruska međunarodna nagrada za horor film 2018 godine. Dobitnik je nagrada Zlatna arena u Puli za rad na filmu „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ 2019. godine. Najpoznatiji projekti na kojima je radio: „Život i smrt porno bande“, „Zona mrtvih“ , „Mamula“, „Srpski film“, „Sveti Georgije ubiva aždahu “ i „Kalkanski krugovi”.

Radionica je podeljena u tri segmenta:

I deo Upoznavanje sa materijalima, modelovanje u glini i kalupiranje (27. oktobar)

II deo – Izlivanje silikonskih rana, ožiljaka i maski i tehnika šminkanja do stvaranja finalne maske (28. oktobar)

III deo – Prezentacija maski (29. oktobar)

IV deo – Zombi šetnja (30. oktobar)

Za učešće u radionici, prethodno profesionalno iskustvo ili formalno obrazovanje nije neophodno.

Prijave su otvorene do 23. oktobra, a formular se nalazi na zvaničnom sajtu filmfront.rs.

Festival „Filmski front“ je nastao iz potrebe da se afirmiše kratki autorski film i pruži podrška novoj generaciji filmskih autora (profesionalcima i amaterima) koji su zahvaljujući tada novoj, digitalnoj tehnologiji pokrenuli svoje male i nezavisne produkcije. 
„Filmski front“ se organizuje u okviru programskog luka Druga? Evropa i predstavlja platformu oko koje se autori iz regiona okupljaju, razmenjuju iskustva, stiču kontakte i unapređuju svoje mognosti za dalji razvoj i proizvodnju filma. 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

30. окт 2022.
Završen!

Lokacija

Kulturni centar Novog Sada
Католичка порта 5, Нови Сад