rie yamada

Rije Jamada / Svetsko bijenale studentskih fotografija – Best of 2022.

Japanska umetnica Rije Jamada (Rie Yamada) predstaviće dva projekta na samostalnoj izložbi u okviru svog gostovanja na „Svetskom bijenalu studentske fotografije – Best of 2022” od 2. do 8. septembra u  Distriktu, u objektu Radionica, lokal 3.

Izložba će biti otvorena 2. septembra u 20 časova u okviru otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture.

Kustosko vođenje biće organizovano 3. septembra od 18 do 19.30 časova. 

Rije Jamada dobitnica je treće nagrade 2017. godine na istoimenom konkursu sa projektom „Postati porodica“. Koristeći stare, pronađene fotografije deset porodica pet iz Nemačke i pet iz Japana duhovito je rekreirala prošlost, istovremeno kao fotograf i model. Kroz mimikriju ona oživljava tuđe porodične fotografije, koje su nekada bile ostavljene, polazeći od ideje da porodične fotografije, čak i potpunih nepoznatih ljudi, odražavaju naša sopstvena iskustva i sećanja, pa time izazivaju izvesnu nostalgiju i empatiju.

Drugi deo izložbe čini rad pod nazivom „Tražim porodicu“ koji je zasnovam na Rijinom ličnom iskustvu. Rad se sastoji od 63 rekonstruisana portreta muškaraca koje je upoznala na ugovorenim sastancima za sklapanje brakova u Japanu gde je tražila životnog partnera. Kroz proces prerušavanje u te muškarce, počela je da polemiše o svom „pravom ja“ iz perspektive druge osobe. U Japanu, koncepti „porodica“ i „domaćinstvo“ imaju dugu tradiciju i duboko su ukorenjeni u umovima Japanaca. Međutim, danas dve od tri slobodne osobe u Japanu nemaju partnera i slobodne žene osećaju jak pritisak društva. Ipak. u 21. veku možemo da biramo oblik porodice koji nam odgovara i da tražimo mesto kome pripadamo.

Rođena u Nagoji u Japanu. Diplomirala je 2013. godine na katedri za vizuelne komunikacije na „Weissenseeakademiji umetnosti u Berlinu. Njen diplomski projekat „Familie verden“ osvojio je nagradu  „Nova nemačka fotografija“ i nagradu „Mart Stam“.

Familie werden“ je prvi deo trodelnog serijala koji se fokusira na prošlost, sadašnjost i budućnost porodice.

Drugi deo serijala, „Familie suchen“, u kom je istraživala savremene partnerske odnose kroz organizovan „lov na partnera“ u Japanu, završen je 2020. godine u okviru njenih master studija. Na svim fotografijama Rije Jamada fotografiše sebe kao subjekta jer veruje da je to najbolji način da sazna o drugima i da se suoči sa svojim ličnim problemima. Putem mimikrije (maska, kostim, scenografija…) pokušava da se identifikuje s ljudima o kojima govori i na taj način njihove lične priče i emocije postaju njene tj. izlaze iz okvira autonomne i intimne ispovesti. 

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

08. сеп 2022.
Završen!

Vreme

12:00 - 23:55

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Akademija umetnosti u Novom Sadu
Internet adresa
http://en.akademija.uns.ac.rs/

Ostali organizatori

EU – Japan Fest Committee
Internet adresa
www.eu-japanfest.org