Svetsko bijenale studentskih fotografija – Best of 2022.

Evropska prestonica kulture predstavlja izložbu „Svetsko bijenale studentske fotografije – Best of 2022” koju organizuje Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, od 1. do 4. septembra u Distriktu, na otvorenom, u ulici desno od Gvožđare.

Otvaranje izložbe zakazano je za 1. septembar u 19 časova, a ostalim danima izložba je dostupna od 12 časova do ponoći.

Kustoska vođenja biće organizovana svakog dana u 17 časova.

Izložba će biti postavljena u okviru otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture.

Svetska izložba studentske fotografije tokom godina izraslo je u važnu platformu za razmenu ideja i međukulturalnih susreta. Danas je to vodeća manifestacija u regionu koja promoviše dostignuća domaćih i stranih studenata u oblasti fotografije. Putem javnog konkursa okuplja rad učenika na jednom mestu i na taj način predstavlja deo pedagoške prakse različitih umetničkih institucija širom sveta u vidu grupne izložbe.  

Na ovoj izložbi učestvuju studenti iz 36 zemalja, uključujući Srbiju, od ukupno pedesetak zemalja sa svih 5 kontinenata iz kojih smo do sada imali prijave na našim Bijenalima od 2004. godine. To su: Velika Britanija, Slovačka, Holandija, Nemačka, Češka Republika, Hrvatska, Litvanija, Meksiko, Venecuela, Iran, Turska, Slovenija, Kina, Tajland, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Rusija, Poljska, Španija, Ukrajina, Moldavija, Irska, SAD, Kanada, Brazil, Grčka, Mađarska, Japan, Francuska, Izrael, Albanija, Švedska, Rumunija i Srbija.

Japanska umetnica Rije Jamada (Rie Yamada) predstaviće dva projekta na samostalnoj izložbi u okviru njenog gostovanja na izložbi studentske fotografije – „Best of 2022” od 2. do 8. septembra u Distriktu, objekat Radionica, lokal 3.

Rije Jamada dobitnica je treće nagrade 2017. godine na istoimenom konkursu sa projektom „Postati porodica“. Koristeći stare, pronađene fotografije deset porodica pet iz Nemačke i pet iz Japana duhovito je rekreirala prošlost, istovremeno kao fotograf i model. Kroz mimikriju ona oživljava tuđe porodične fotografije, koje su nekada bile ostavljene, polazeći od ideje da porodične fotografije, čak i potpunih nepoznatih ljudi, odražavaju naša sopstvena iskustva i sećanja, pa time izazivaju izvesnu nostalgiju i empatiju. Više o ovoj umetnici i njenim radovima pogledajte na njenom sajtu.

Katedra za fotografiju Akademije umetnosti u Novom Sadu predstavlja izbor fotografija iz tradicionalnog konkursa svetske studentske fotografije koji se održava svake druge godine još od 2004. godine. Širok dijapazon tema, pristupa, stilova i narativa daju uzbudljivu sliku savremene fotografije kao dominantnog medija u 21. veku. Izložba od stotinak fotografija iz dosadašnjih izloženih i nagrađenih radova biće svojevrsno putovanje kroz svet, različite kulture, običaje, politička usmerenja, porodice, pojedince i pokrenuće brojna pitanja o egzistenciji, umetnosti, društvu, budućnosti… koja tište mlade ljude širom sveta.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Nemanja Maraš

Oznake:

Datum

04. сеп 2022.
Završen!

Vreme

12:00 - 23:55

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Akademija umetnosti u Novom Sadu
Internet adresa
http://en.akademija.uns.ac.rs/

Ostali organizatori

EU – Japan Fest Committee
Internet adresa
www.eu-japanfest.org
EU – Japan Fest Committee
Internet adresa
www.eu-japanfest.org