Šav

Ceremonija otvaranja programskog luka Dunavsko more i performans „Šav“ održaće se 22. jula na Štrandu, u 20.30 časova.

„Šav“ je portal za ulazak u drugu realnost. Extendend Reality performans spaja svet virtuelne realnosti, sa live performansom za klavir, sedam šivaćih mašina i di-džejom. U ovom performansu za sva čula, umetnica Jelena Dabić sarađuje sa pijanistom Marcelom Gamom iz Brazila i elektronskim umetnikom i di-džejem Carlos Andres Ricom aka Arepabahn iz Kolumbije.

Pijanista (Marcelo Gama) predstavlja Dunav, reku koja spaja sedam evropskih zemalja: svita u sedam stavova, kompozicija Jelene Dabić uz elektroniku Arepabahn-a i sedam šivaćih mašina.

U muzičkom smislu, narodne pesme i tradicionalne dečje pesme podunavskih zemalja, čine osnovu ove kompozicije. Svaki stav je zasnovan na jednoj tradicionalnoj melodiji. Svaka melodija potiče iz jedne od zemalja kroz koje teče Dunav, počevši od Nemačke, zatim Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Rumunije i na kraju Bugarske. Kao evropski trgovački put, Dunav povezuje i u isto vreme razdvaja ljude, nacije i ideologije jedne od drugih. Sedam zemalja kroz koje protiče Dunav povezuju granice. Dunav ih objedinjuje. Sedam kultura koje se ne mogu odvojiti jedna od druge. Šav, kao simbol veze, kidanja, kako još uvek pripada i popravka komada odeće – stoji kao i sam Dunav kao vezivni element, i stoga predstavlja motiv dela.

Dok Marcelo Gama svira kompoziciju stvara se raznolik komad odeće Evrope. Sedam šivaćih mašina vredno radi i stvara se unikatni komad. Dizajner Nikola Panrorov kreirao je kostim i svaki od delova kostima predstavlja jednu podunavsku zemlju. Futuristički zvuk sa različitim svetskim tradicijama Arepabahna je na prvo slušanje nespojiva sa zvukom klavira, ali se zapravo sjedinjuje sa njim i uplivava kao što Dunav teče i uranja u Crno more. Njegovi di-džej setovi su kosmički i plesni i kreću se od ritualne muzike do električnih eksperimentalnih zvukova, te plesnim ritmovima pozivaju publiku na interkaciju. Posle svakog stava kompozicije, na pijanistu se oblači novi komad odeće. Tek na kraju svoje izvedbe on je obučen i kostim je potpun – objedinjen i kompletan, a u isto vreme obeležen industrijalizovanim zemljama kroz koje reka protiče. Sedam kultura, koje se ne mogu odvojiti jedna od druge, kao da su komad odeće koji, ako nedostaje deo, rukav ili nogavica, više ne ispunjava svoju namenu i postaje nefunkcionalan.  

Zvuk šivaćih mašina ometa melodiju. Ali je jači, probija se, ostaje i nastavlja da se kreće. Evropa je melodičan komad odeće, a Dunav je šav Evrope.

Koncept, kompozicija, režija: Jelena Dabić

Klavir: Marcelo Gama

Di-džej i live electronic: Carlos Andres Rico aka Arepabahn

Film: Christian Striboll

Kostim: Nikola Pandurov

Foto: Gerhard Kuhne

Oznake:

Datum

22. јул 2022.
Završen!

Vreme

20:30 - 23:00

Lokacija

Štrand
Štrand, Novi Sad

Organizator

Cooltur Connect