bogdan rankovic i etnoforija

Sećanja – Bogdan Ranković i Etnoforija

Koncert „Sećanja” Bogdana Rankovića i Etnoforije održaće se 21. maja na sceni „Pera Dobrinović” u Srpskom narodnom pozorištu.
Kako je harmonika važan deo tradicionalne srpske muzike, u godini titule setićemo se i jedne od najvažnijih umetnica na harmonici – Radojke Živković, koja je svojim izuzetnim muzičkim talentom učinila da se srpska tradicionalna muzika promoviše širom sveta i koja je iznedrila muziku za neke od najlepših narodnih pesama prošlog veka. Nastupom novosadskog ansambla Etnoforija i prijatelja pod upravom Bogdana Rankovića, publici će premijerno biti predstavljene kompozicije posvećene sećanju na Radojku Živković čime će se obeležiti i jedan jubilej – 20 godina od njene smrti.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta po ceni od 600 dinara. Redovni popusti u pozorištu važe za studente i penzionere.
Koncert će biti izveden u okviru festivala harmonike i kamerne muzike „Eufonija” koji će biti održan od 18. do 21. maja 2022. godine, u sklopu programskog luka Heroine. Kako se harmonika doživljava još uvek kao muški instrument, programom koji u prvi plan ističe žene umetnice, akordeonistkinje, kompozitorke, organizatori nastoje da podrže i osnaže sve one mlade umetnice na harmonici koje se u svom školovanju i umetničkom radu bore sa nametnutim stereotipima i posvećen je promociji žena u umetnosti koje su, svojom energijom i angažovanošću, stvarale istoriju harmonike u muzici 20. i 21. veka.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: V. Veličković
Oznake:

Datum

21. maj 2022.
Završen!

Time

20:20

Lokacija

Srpsko narodno pozorište
Позоришни трг 1, Нови Сад
Kategorija

Organizator

Udruženje građana Eufonija
X

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.