vaskrsenje po maleru

Vaskrsenje po Maleru

Simfonija broj 2 „Vaskrsenje” Gustava Malera, koju izvodi Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića, biće održana u sali „Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta, 19. juna u 20 časova u sklopu programskog luka Tvrđava mira.

Baveći se tematikom smrti i preobraženja, Malerova Druga simfonija predstavlja portal ka shvatanju i prihvatanju životnog ciklusa. Centralna misao ovog dela sažeta je u rečima hora na vrhuncu finala: Sterben werd’ ich um zu leben (Umreti moram da bih živeo dalje), i predstavlja jednu od najuzvišenijih i najvišeslojnijih poruka, izvan svih religioznih dogmi. Svi mi ponekad moramo „umreti” da bismo živeli dalje, moramo dotaći dno da bismo se vinuli u visine.

Cela civilizacija morala je proći kroz hiljade godina intenzivnih, razornih ratnih sukoba čija je kulminacija bio Drugi svetski rat: tek kada smo shvatili da bi sledeći, nuklearni rat, značio totalno uništenje, došlo je do transformacije i formiranja organizovanog sistema kojim bi se sprečio novi, fatalni globalni sukob. Malerove reči, a pre svega njegova muzika, predstavljaju najveći dar jednog umetnika čovečanstvu, nastavljaju da nas inspirišu, ali i opominju.

Promišljajući o višeslojnosti poruka koje nam pruža Druga simfonija Gustava Malera, možemo zaključiti da je ovo monumentalno delo samo po sebi „Tvrđava mira”, ljubavi i vere u grandioznost ljudskog duha.

U Evropskoj prestonici kulture slušaćemo Drugu simfoniju u izvedbi Vojvođanskog simfonijskog orkestra, u partnerstvu sa Muzičkom omladinom Novog Sada i pod dirigentskom palicom svetskog maestra Aleksandra Markovića, koji je sa samo 29 godina postao šef-dirigent Opere u Inzbruku, a tokom priprema za Evropsku prestonicu kulture na to mesto je došao i u čuvenom Vojvođanskom simfonijskom orkestru. Solistkinje na koncertu će biti Sonja Šarić (sopran) i Betina Ranh (mecosopran).

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta po ceni od 400 i 600 RSD.

Foto: Srđan Doroški

Oznake:

Datum

19. jun 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 21:30

Lokacija

Srpsko narodno pozorište
Позоришни трг 1, Нови Сад

Organizator

Muzička omladina Novog Sada
Internet adresa
https://www.muzickaomladina.org/

Ostali organizatori

Vojvođanski simfonijski orkestar
Phone
021 / 66 22 731
Email
vsimfonic@gmail.com
Internet adresa
https://www.vso.org.rs/
Vojvođanski simfonijski orkestar
Phone
021 / 66 22 731
Email
vsimfonic@gmail.com
Internet adresa
https://www.vso.org.rs/
X