Suba

Program „Suba“ koji čine multimedijalna izložba „Suba soba“, zvučna instalacija „The Dreambird“ kao i govorni programi i koncert CéU, biće predstavljeni novosadskoj publici u Distriktu, od 20. do 26. novembra u okviru programskog luka Druga? Evropa.

Na otvaranju programa „Suba“ nastupiće popularna brazilska pevačica CéU 20. novembra u Gradskoj koncertnoj dvorani.

Multimedijalna izložba „Suba soba“ će biti postavljena od 20. do 26. novembra i biće dostupna od 10 do 22 časa, u Distriktu, u objektu Menza.

Struktura ove interaktivne instalacije bazirana je na predstavljanju života i rada pionira elektronske muzike na prostoru bivše Jugoslavije, Mitra Subotića Sube, na osnovu artefakata, dokumenata, arhiva, audio i video materijala.

Publika će imati priliku da prisustvuje audio i video prezentaciji Subinih radova nastalih do odlaska u Brazil 1990. godine, ali i da vidi artefakte vezane za njegov život i rad. Uz to, biće održana i promocija kompakt diska Suba before Suba na kom će se naći Subina muzika različitih žanrova po izboru njegovog prijatelja i strip crtača Zorana Janjetova Janje, kao i promocija knjige autora Lazara Džamića

U okviru projekta „Suba: Novi Sad“ se održava i zvučna instalacija „The Dreambird“.

Kultna kompozicija „The Dreambird“ je zvučna instalacija koja je u različitim vidovima postavljana širom sveta, a prvi put u Novom Sadu 1987. godine. Prvi zapis ove kompozicije sačuvan je i objavljen u Brazilu. Novi integralni zapis na duplom vinilu, izdat u Brazilu, biće premijerno predstavljen posetiocima Suba sobe”.

Interaktivna instalacija različitih formata Suba soba”, će predstaviti različite programske sadržaje i načine njihove percepcije, gde će uz izložbu, biti prestavljeni govorni programi, premijere novih izdanja, projekcije video radova i u najvećoj meri Subina muzika i zajedničko muziciranje njegovih prijatelja, saradnika i poštovalaca.

Audio i vizuelni materijali u okviru izložbe biće instalirani na način da omogućava publici biranje sadržaja.

Kustoskinja izložbe je Bosiljka Zirojević.

Izložbeni prostor, otvoren svih sedam dana od 10 do 22 časa, okvir je za različite tematski određene programske sadržaje:

Muzički program / radionice DJ-inga, jazz improvizacija, sviranje perkusija / voditelji: Miloš Martinov, Aleksandar Milošević i João Parahyba

Govorni program / Predavanje Rex Ilusivii – Suba od 2013. do večnosti”  / predavač: Vladimir Ivković

Svakog dana u 17 časova / Ponto de Encontro”  (Tačka susreta)

Svakog dana u 19 časova / Ko je Rex Ilusivii?” 

Okupljanje Subinih prijatelja, saradnika i organizacija: Fondacija Mitar Subotić Suba”, Zadužbina Milana Mladenovića, Suba institute/ Sao Paolo, Nebojša Krivokuća blog spot i projekcija video klipova na Subinu muziku

Predstavljanje različitih muzičkih oblasti u kojima je Suba stvarao: elektronska muzika, pozorišna muzika, projekat Muzika četvrtog sveta” / učesnici: Zoran Janjetov, Nada Kokotović, Haris Pašović, Žoao Paraiba / moderator razgovora o pozorišnoj muzici: Vladimir Kopicl

Premijere novih izdanja:

CD Suba: Novi Sad” / Subina elektronska muzika iz novosadskog perioda po izboru Zorana Janjetova

Dupli vinil „The Dreambird“ objavljen u Brazilu 2022. godine

Lazar Džamić / booklet publikacija Dreambird/Suba: u potrazi za pulsom sveta”

Organizacija i produkcija: Udruženje za promociju savremene muzičke umetnosti Nove uši“ i Fondacija Mitar Subotić Suba”

Foto: Vladan Živojnov

Oznake:

Datum

25. нов 2022.
Završen!

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Udruženje za promociju savremene muzičke umetnosti „Nove uši“