u potrazi za evropom

U potrazi za Evropom

Izložba na otvorenom „U potrazi za Evropom” biće postavljena od 26.  juna do 17. jula na Beogradskom keju, Keju žrtava racije i Sunčanom keju, u sklopu programa Tvrđava mira.

„U potrazi za Evropom” je višeslojni multimedijalni koncept koji kombinuje nekoliko vrsta izraza i različitih načina interakcije sa publikom, uključujući izložbu, debate sa međunarodnim gostima i onlajn produkciju.

Ovo je priča o stvaranju posleratne Evrope i o Evropi koju tek treba da stvorimo. Nekoliko istorijskih ličnosti poslužiće kao simbolični vodiči kroz istorijske i društvene procese Evrope nakon Holokausta. Upoznaćemo se sa dilemama sa kojima se suočavala posleratna Evropa i društvenim promenama koje su omogućile stvaranje Evrope kakvu danas poznajemo. Novosađani, ali i građani drugih gradova Srbije i Evrope, vodiće direktan dijalog o budućnosti Evrope i izazovima sa kojima se danas suočavamo kako bismo zajedno ostvarili Evropu kakvu želimo.

Najvažniji deo koncepta je multimedijalna izložba razvijena na modularni način, gde su stanice postavljene duž Beogradskog keja, Keja žrtava racije i Sunčevog keja. Ovi prostori, kao i građani koji tuda prolaze, postaju ne samo deo scenografije, već i neodvojivi deo same izložbe. Na ovaj način, simbolično i konkretno, ostvarujemo direktnu interakciju između sadržaja izložbe i grada Novog Sada, njegovih građana i celog našeg društva.

Međunarodni tim kustosa iz Srbije, Holandije i Nemačke radio je na osmišljavanju narativa i odabiru reprezentativnih ličnosti koje su na različite načine simbolično ili direktno povezane sa stvaranjem savremene evropske političke i kulturne zajednice i njenih vrednosti.

Izložba prati različite faze društvenih promena, podeljena u tri celine koje će biti predstavljene govornim panelima: „Suočavanje s prošlošću”, „Završetak rata – pomirenje” i „Demokratske reforme – u potrazi za Evropom”. Kroz „šetnju” sa odabranim Evropljanima, vizionarima, umetnicima, političarima i javnim ličnostima, pratićemo društvene promene u Evropi tokom nekoliko decenija, od kraja rata do danas.

Iz ove tri tematske perspektive, tri javne debate sa domaćim i međunarodnim gostima baviće se pitanjem gde je Evropa danas, kako odbraniti ugrožene evropske vrednosti i kakvu Evropu želimo sutra.

Kroz saradnju sa međunarodnim timom kustosa, kulturnih stručnjaka iz Srbije i Evrope, izložbu organizuju „Teraforming” iz Novog Sada, u partnerstvu sa Arhivom Vojvodine iz Novog Sada.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

26. јун 2022.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Sunčani kej
Sunčani kej, Novi Sad

Organizator

Teraforming
Email
contact@terraforming.org
Internet adresa
https://terraforming.org/

Ostali organizatori

Arhiv Vojvodine
Internet adresa
https://www.arhivvojvodine.org.rs/sr/