Umetnički prepleti / Izvan centra

Performans „Umetnički prepleti” koji je planiran za subotu 20. avgusta ODLAŽE SE zbog vremenskih prilika, a sve informacije o ovom programu možete pratiti na zvaničnim kanalima Galerije Bel Art i u medijima.

Performans je deo projekta „Izvan centra”, koji se realizuje u okviru programskog luka Dunavsko more.

Gledaćemo:

19  19.15 časova / Savremeni ples / Plato kod sata, Tvrđava

19.20 19.40 časova / Performans / Tunel Petrovaradinske Tvrđave

20.00 20.20 časova / Muzika kratak govor / Trg Prote Mihaldžića, Podgrađe

20.20 21.00 časova / Koktel na Trgu Prote Mihaldžića, Podgrađe

Projekat „Izvan centra” obuhvata 4 izložbe, 3 umetnička događaja i raznovrstan edukativni program. Na izložbi će biti predstavljena dela značajnijih aktera savremenih umetničkih zbivanja iz država podunavskog regiona (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska i Srbija). Naziv Izvan centra ukazuje na fenomen funkcionisanja aktuelne umetnosti izvan velikih gradova: u aktuelnoj „ikonosferi“ savremena umetnost više nije usmerena samo ka pojmu „centra“ nego i prema margini, to jest – manjim gradovima, periferiji, seoskim sredinama… To je još jedna potvrda da se Bojsova maksima „umetnost=život“ danas potvrđuje u najrazličitijim varijacijama od artističkih pa sve do socioloških i geografsko-prostornih pojmova i oblasti.

Koncept izložbi predviđa da se predstavi umetnost autora koji su u navedenim podunavskim zemljama pripadnici – manjinskih naroda. Takav izbor umetnika apriori ukazuje na isprepletenost i suživot naroda u ujedinjenoj Evropi, ali i na funkcionalizaciju umetnosti kao kohezione univerzalne prakse. Selektori za izbor učesnika četiri izložbe biće srpski umetnici Dejan Kaludjerović koji živi u Beču, Sombati Balint u Budimpešti, Olja Stefanović-Triaška u Bratislavi i Milovan Destil Marković u Berlinu. Oni će u svom okruženju odabrati umetnike tamošnjih manjinskih nacionalnih zajednica ili „gastarbajtere“ iz podunavskih zemalja i tako ostvariti svojevrsni utisak prepleta različitih kultura koje deluju u podunavskom regionu.

U skladu s konceptom izložbe Izvan centra je i odluka da se ona prezentuje u mestima u neposrednoj okolini Novog Sada, u zoni 021 (Sremska Kamenica, Sremski Karlovci, Čerević i Irig), jer upravo u ovim mestima, pored Srba, žive pripadnici različitih manjinskih nacionalnih zajednica. Lokacije izložbi i umetničkih događaja su birani na osnovu kriterijuma da pripadaju kulturno-istorisjkom nasleđu.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

20. авг 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradin Fortress, Београдска, Петроварадин

Organizator

Galerija „Bel Art”
Internet adresa
https://belart.rs/