слама

Velika slama u Banoštoru

Umetničke radionice izrade skulptura i instalacija od slame biće prikazane  7. avgusta od 18 do 22.30 časova u Banoštoru (kod Spomenika borcima narodnooslobodilačke borbe), u okviru programskog luka Dunavsko more.

Velika slama, Lend Art Festival, održava se već 14 godina. Kroz šestodnevnu radionicu, gostujući umetnici i volonteri udružuju snage i stvaraju monumentalne skulpture od slame na temu Dunava.

Skulpture će biti predstavljene uz prateći muzički program na kojem će nastupiti poznata di-džejica Tamara Kezz.

Završnica i najatraktivniji deo programa je spaljivanje skulptura kroz interaktivni multimedijalni performans.

Na festivalu će biti izrađeno deset skulptura u Banoštoru koje su inspirisane motivima flore i faune dunavsko-ravničarskog kraja poput barskih ptica, jelena i konja, cveća poput lala i suncokreta, uzoraka sa bogatih nošnji i vezova, itd.

tamara kezz

Kezz – Tamara je muzičarka i producentkinja, koja živi u Ljubljani. Njena muzika je slobodna forma koja se neprestano menja, od izvođačke postavke do samog zvuka, ali ono što ostaje isto je stalno traganje za osavremenjavanjem nasleđa, kako bi nastavilo svoj život u budućnosti.

Autorsku muziku objavljuje od 2014. godine, a od 2018. je počela intenzivno da nastupa i kao DJ, stasavajući u klubovima 20/44 i Half u Beogradu. To iskustvo ju je povelo ka istraživanju sveta elektronske muzike, u kojoj se pronašla, što je potvrdio i ovogodišnji live na čuvenoj Dance Areni Exit festivala.

Njeni sadašnji live setovi pokreću i iznenađuju neočekivanim obrtima, poput pevanja tema iz Mokranjčeve II rukoveti koje se prožimaju sa elektronikom, ili emotivnog sviranja melodike preko dubokih talasajućih bas linija. Koristeći svoj glas kao vokal i instrument, stvara imaginarne prostore u kojima publiku podseća na ono što nisu ni znali da su zaboravili.

Do sada je objavila 2 EP izdanja i 2 studijska albuma, dok se treći „Elektroizvorika“ očekuje ove godine. Sa sestrom Tijanom je pokrenula izdavačku kuću Pola / Пола i nedavno su objavile prvi vinyl Tijamara Ples sova.

Za sve zainteresovane posetioce obezbeđeni su besplatni autobuski prevozi do Banoštora u 17.30 i 19.15 časova sa polaskom sa Železničke stanice u Novom Sadu, kod lokomotive, kao i prevozi iz Banoštora u 21 i 22.30 časova ka Železničkoj stanici u Novom Sadu. Autobus će na toj relaciji stajati samo na jednoj stanici kod Merkatora i u povratku kod Promenade.

Foto: Promo

 

Oznake:

Datum

07. авг 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 22:30

Lokacija

Banoštor
Banoštor

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori