Lajbah

Laibach / Wir sind das Volk

U okviru programskog luka Tvrđava mira, ljubljanski bend Lajbah nastupiće u Novom Sadu sa mjuziklom Wir sind das Volk (Mi smo narod) 2. jula 2022. godine.

Mjuzikl je inspirisanim provokativnim postmodernističkim dramaturškim delima Hajnera Milera. Ovaj projekat premijerno je izveden u „HAU Teatru”, u Berlinu, gde je i sam Hajner Miler svojevremeno radio u čuvenom „Berliner ansamblu”, pozorištu koje je osnovao Bertold Breht. Nasledivši brehtovsku revolucionarnu inspiraciju, Miler je tematizovao probleme nacionalizma, ali i razvoja socijalističkog društva, zbog čega se često susretao sa problemom cenzure.

Muzičko-scenska izvedba koju ćemo imati prilike da vidimo u okviru „Bunta” je, u pogledu umetničkog izraza, stapanje Milerovog scenskog izraza sa provokativnom muzikom Lajbaha, dok se na planu sadržaja radi o stapanju antinacinalističkih i antirepresivnih ideja, o stapanju u teatarski gest obračuna sa opasnostima nacionalizma, koji nam se danas sve očiglednije vraća kao alibi za neke nove totalitarizme.

Mjuziklom Wir sind das Volk (Mi smo narod), kako najava jednog ljubljanskog pozorišta kaže sa dozom ironije: „Lajbah i gosti (Mina Špiler, Katarina Stegnar, Cveto Kobal, Sašo Volmajer, Vier Personen kvartet, The Stroj i njegova svetost Peter Mlakar) priređuju više od sat i po vremena patriotizma. Pa ipak, patriotizam je praćen transom, on je transnacionalan, transparentan, transformacion. Lajbah stoga nudi više od sat i po vremena svežeg, aktuelnog i uravnoteženog nemačko-slovenačko-srpskog patriotskog zadovoljstva.”

Ulaznice za mjuzikl su dostupne na svim Gigx Tix prodajnim mestima, kao i na njihovom sajtu. Cena karte je 1500 dinara. U slučaju loših vremenskih uslova događaj se premešta u Gradsku koncertnu dvoranu gde raspored sedenja ostaje nepromenjen.

Zbog organizacije i realizacije muzičko-scenske izvedbe mjuzikla određuje se privremena zabrana odvijanja saobraćaja u Dunavskoj ulici, od Beogradskog keja do Ulice Ive Lole Ribara, u Novom Sadu.

Privremena izmena režima saobraćaja važi 1. i 2. jula 2022. godine od 18 do 00 časova. 

Foto: Tomislav Gangl

Oznake:

Datum

02. јул 2022.
Završen!

Vreme

22:00 - 23:30

Lokacija

Dom vojske
Beogradski kej 9, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/