zamišljene granice

Zamišljene granice

Galerija na otvorenom i ispitivanje na temu „Zamišljene granice” biće postavljena od 23. juna do 28. avgusta na Subinom platou u Limanskom parku, u okviru programa Tvrđava mira.

Izložba „Zamišljene granice” podeljena je u tri celine i okuplja umetnike i umetnice, aktiviste i aktivistkinje, grupe i pojedince, da zajedno daju komentar i osvrnu se na tematski okvir programskog luka Tvrđava mira, u okviru kog se i realizuje ova postavka. Izložba pokušava da istraži fenomene društva u kome živimo, a koje je difinisano pojmovima kao što su: evrocentričnost, nasleđa kolonijalizma, neokolonijalizam, migracije, energetska kriza, Frontex i Tvrđave Evropa. Takođe, izložba prikazuje i ideje za budućnost koje nude mogućnosti za prevazilaženje ovih koncepata i njihovih manjkavosti.

Srbija se dugi niz godina graniči sa Evropskom unijom. Iako je geografski nesumljivo deo evropskog kontinenta, kulturološki je uvek na granici – ono što bi se definisalo kao spoj istoka i zapada, evropske kulture i orjenta. Kako to definiše Marija Todorova u svojoj knjizi „Imaginarni Balkan“, ovaj prostor je „ipak konstruisan kao ‚drugi‘ unutar nje (Evrope, prim. aut.)“ i kao takav je „… mogao lako apsorbovati mnoge političke, ideološke i kulturne frustracije stvorene tenzijama i protivrečnostima koje su svojstvene regionima i društvima izvan njega.“ Istorijski, ova pozicija za Srbiju nije nova, i ona sa sobom nosi i pozitivne aspekte, pre svega u domenu otvorenosti, multikulturalnosti društva i bogatog raznovrsnog kulturnog nasleđa. Činjenica je da Srbija, kao ni druge države Zapadnog Balkana, nisu u istoj poziciji sa zemljama članicama Evropske unije. Naše iskustvo govori da mnogo toga zajedničkog Srbija deli sa ne-evropskim umetnicima, a posebno poziciju unutar Evropske unije. Naše poznavanje kulture i istorije umetnosti je evrocentrično i u velikoj meri zanemaruje specifičnosti drugih kultura i njihovo nasleđe. Iz te pozicije želimo da pristupimo pojmu „Tvrđava mira“ koji za nas otvara mnoga pitanja. Gde počinje ta tvrđava i ko je njen tvorac, ko ili šta je pretnja za mir koji tvrđava štiti, te ko, kako i kada ima dozvolu da uđe u tvrđavu, i da li smo slobodni kada smo unutra?

Učesnici:

Alaa Abu Asad i Ulufer Çelik (Palestina i Turska, Holandija)
Selma Asotić (Bosna i Hercegovina, SAD)
SABA – Silvia Amancei / Bogdan Armanu (Rumunija)
Nika Autor (Slovenija)
bak.ma digital media archive of social movements (Özge Çelikaslan, Bilge Emir) (Turska)
Leslie Fernandez Barrera (Čile)
Fokus grupa (Hrvatska)
Jelena Grujičić (Srbija)
Vladan Jeremić i Rena Redle (Srbija)
Filip Jovanovski i Ivana Vaseva (Severna Makedonija)
Ena Jurov (Hrvatska)
Adela Jušić (Bosna i Hercegovina)
Yazan Khalili (Palestina)
Uroš Krčadinac (Srbija)
Hythm L-Wrdny (Egipat)
Bojan Mrđenović (Hrvatska)
Paula Baeza Pailamilla, kustos Ignacio Szmulewicz (Čile)
Pravo na vodu (Srbija)
Nataša Prljević (Srbija, SAD)
Baris Seyitvan (Turska)
Daniel Toca (Meksiko)
Jaśmina Wójcik (Poljska)
Ala Younis (Jordan)

Kustoski tim: KURS (Miloš Miletić i Mirjana Radovanović)

 

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Photo: Promo

Oznake:

Datum

07. јул 2022.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Subin plato u Limanskom parku
Limanski park, Булевар деспота Стефана, Нови Сад

Organizator

Galerija „Bel Art”
Internet adresa
https://belart.rs/

Ostali organizatori

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije
Internet adresa
https://ugzins.rs/
Kurs kolektiv