neuronauka

Zanimljiva neuronauka / Panonska bašta

Radionica za decu „Zanimljiva neuronauka” biće organizovana 24. jula od 15 do 19 časova u Paviljonu na Štrandu. Radionica se organizuje u sklopu projekta „Panonska bašta” kao deo programskog luka Dunavsko more.

Interfejs Human-Human

Da li ste ikada sanjali da kontrolišete ljude oko sebe? Porodica, prijatelji, saradnici, čak i potpuni stranci? Pa, sada je ta moć vaša zahvaljujući Backyard Brains Human-Human Interface vrhunskoj neuronauci i biotehnologiji. Uz njihovu elektrofiziološku postavku, naučićete iz prve ruke uzbudljive koncepte neuronauke dok vaš mozak šalje električni impuls mišićima vaše ruke, govoreći im da se kreću, a kada se vaši mišići pomeraju to generiše još veći električni signal. Preuzimajući tu struju, moći ćete je dodatno pojačati i ubrizgati u nerve koji kontrolišu ruku druge osobe.

The Heart and Brain SpikerBox

Pomoću Heart and Brain SpikerBox-a možete da vidite i snimite akcione potencijale vašeg srca (EKG) i spore ritmove vašeg mozga (EEG) pomoću pametnog telefona, tableta, Chromebook-a ili računara koji koristi njihov besplatni softver Spike Recorder.

EKG je najprepoznatljiviji električni signal tela, koji decenijama pravi kameje u medicinskim TV emisijama. Naši eksperimenti vas vode kroz korake kako da snimite svoje signale i šta ovi signali govore o vama. Dodirnite cerebralni korteks koristeći našu EEG traku za glavu da snimite i moždane „ritmove“ kao i evocirane potencijale. Čekaj, ima još! Takođe možete koristiti ovaj SpikerBox za snimanje električnih otklona oka.

Plant SpikerBox

Naš Plant Spikerbox vam omogućava da izvodite eksperimente zasnovane na podacima između različitih vrsta biljaka! Ovaj uređaj jednostavan za korišćenje beleži i vizuelizuje signale koje emituju biljke, nudeći korisnicima jedinstvenu priliku da zavire u fascinantan svet signalizacije biljaka i ponašanja biljaka.

Pogledajte raspored ostalih radionica u okviru projekta „Panonska bašta”:

23. jul, od 9 do 11 časova „Šetnja sa biologom”/ Kamenički park

23. jul, od 16 do 19 časova „Pčele – više od meda” / Paviljon na Štrandu

24. jul, od 10 do 13 časova  „Skriveni svet insekata” / Paviljon na Štrandu

24. jul, od 15 do 19 časova „Zanimljiva neuronauka” / Paviljon na Štrandu

31. jul, od 10 do 13 časova  „Skriveni svet insekata” / Paviljon na Štrandu

Predstavljanje kulturnog nasleđa i očuvanje prirodnih bogatstava jedne od najvećih evropskih reka, čine osnovnu ideju ovog programskog luka. Spajanjem umetnosti i ekologije, Dunavsko more nam donosi umetničke programe kao poziv na akciju za očuvanje i brigu o Dunavu, ali nas i upoznaje sa nasleđem zemalja kroz koje Dunav protiče.

Foto: Stefana Budimirović

Oznake:

Datum

24. јул 2022.
Završen!

Vreme

15:00 - 19:00

Lokacija

Štrand
Štrand, Novi Sad

Organizator

Ekonaut, Srbija
Internet adresa
https://www.facebook.com/ekonaut.serbia/