#Značenje doma_2022

U okviru programskog luka Druga? Evropa od 23. novembra do 12. decembra u Distriktu biće održan performans i izložba pod nazivom „#Značenje doma_2022“. U okviru ovog programa preispitivaće se značenje doma kroz interdisciplinarni pristup.

Otvaranje izložbe je zakazano za 23. novembar u 19 časova, a ostalim danima će biti otvorena do 12. decembra u sledećim terminima:

ponedeljak, utorak, četvrtak i petak od 14 do 19 sati,

sreda, subota i nedelja od 12 do 19 sati.

Meaning of Home (Farsickness/Homesickness/Homlessness) predstavlja dugogodišnji, interdisciplinarni, kolaborativni projekat (istraživanje, ankete, tekstualni i audio-vizuelni radovi, performans) nevladine organizacije iz Novog Sada KEC Art Box, koji su multimedijalni umetnik, Dragan Vojvodić i književnica, Ljiljana Maletin Vojvodić, realizovali tokom svojih rezidencijalnih i istraživačkih projekata, u saradnji sa umetnicima i lokalnim stanovništvom u gradovima prestonicama kulture (Plzen 2015 i Tartu 2024), internacionalnim rezidencijalnim centrima (Typa museum, Konstepidemin, Nelimarkka museum, Gunnar Gunnarshús), udruženjima umetnika ili nevladinim organizacijama (EU Japan Fest u Tokiju) u Finskoj, Estoniji, Islandu, Češkoj, Švedskoj, Japanu, kao i sa psihološkinjom Majom Babić (Gerontološki centar Novi Sad) i dr.

Interdisciplinarna izložba „Značenje doma_2022”, koja će biti realizovana uz učešće lokalnog stanovništva, kustosa, umetnika i volontera iz Estonije (Izabella Eck, Fondacija Tartu 2024), SAD (Anthony Cervino, Shannon Egan / Ejecta Projects), Švedske (Nils Ramhøj), Japana (japanski umetnici u rezidenciji ART BOX u Novom Sadu zahvaljujući saradnji sa EU Japan Festom iz Tokija) i Srbije (Stevan Kojić, Virtual.Unit – creative VR lab), preispituje fenomen doma u interdisciplinarnom, lokalnom i internacionalnom kontekstu.

Da li su nam dom postali internet socijalne mreže? Da li je u kontekstu globalizacije doživljaj doma izgubio etničku specifičnost? Koliko na sadržinu pojma utiču socijalna marginalizacija, pandemije, migracije? Na koji način društvo posmatra migrante i migrantkinje i beskućnike i beskućnice? Može li nas umetnost učiniti društveno odgovornijim i senzibilisati naš odnos prema marginalizovanom, drugom i drugačijem? Što je sa ljudima koji su izgubili svoj dom? Koji žive u staračkom domu? Koji su osuđeni da žive na ulici?  Da li netko razmišlja o njima? Osećamo li empatiju? Da li im možemo pomoći i da li želimo da im pomognemo? Da li je to naša individualna ili kolektivna odgovornost/krivica?

Kreativno-edukativni centar Art Box će tokom trajanja izložbe, kroz ilustracije učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput”, predstaviti i publikaciju „Kako razumeti novi umetničku praksu (srpsko-engleski ilustrovani vodič kroz novosadsku novu umetničku praksu za mlade)”. U pitanju je svojevrsna srpsko-engleska mapa za kretanje kroz novosadsku novu umetničku praksu namenjena mladima – ilustrovana konceptualna slagalica, čiji sadržaj akcenat stavlja na najvažnije koncepte, ideje, pojmove, autore i skreće pažnju na alternativne umetničke izraze kao što je performans, umetničke akcije, izlaganja i intervencije u vangalerijskim prostorima, i sl.

Na otvaranju će biti predstavljen VR rad Virtual.Unit – creative VR lab-a, koji propituje temu izložbe u kontekstu klimatskih promena kroz virtuelnu realnost koju će posetioci moći pogledati uz pomoć VR headset-a.

Foto: Pilsen 2015

Oznake:

Datum

12. дец 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад