klavir krupan kadar - koncert Neo ansambla ispred Svilare

Камерна симфонија – Шостакович

Гудачи Светог Ђорђа извешће „Камерну симфонију” Дмитрија Шостаковича, која је посвећена жртвама фашизма, а одржаће се 17. јуна на платоу испред Културне станице Свилара, на НЕО фестивалу у оквиру програмског лука Тврђава мира.

Славни Дмитриј Шостакович је у лето 1960. године, поводом рада на музици за филм који је сниман у Источној Немачкој, стигао у Дрезден, град који је 1945. године највише пострадао у савезничком бомбардовању. Број жртава у Дрездену премашио је онај у Хирошими. Овај утисак код Шостаковича призвао је сећање на опсаду Лењинграда када је настала Лењинградска симфонија, истовремено историјско и музичко дело је реакција на тоталитаризам уопште, са универзалним смислом и јасним мотом: у знак сећања на жртве фашизма и рата.

На самом почетку програмског лука Тврђава мира, један од најпознатијих камерних састава у земљи, Гудачи Светог Ђорђа, изводи Шостаковичеву „Камерну симфонију”, познати пример победе уметности над деструкцијом и тоталитаризмом.

Програм:

Дмитриј Шостакович (1906–1975) : Камерна симфонија у c-molu, оp. 110а

I Largo

II Allegro molto

III Allegretto

IV Largo

V Largo

Камерни оркестар Гудачи Светог Ђорђа основан је 1992. године на иницијативу бивших ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и професора Петра Ивановића. Од оснивања до данас више генерација најеминентнијих уметника чинило је овај београдски камерни ансамбл јединственим. Тренутни састав Гудача чине асистенти, доценти, ванредни и редовни професори на музичким факултетима у земљи, чланови Београдске филхармоније, професори средњих музичких школа, студенти основних, мастер и докторских уметничких студија.

Прва награда на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1996. године, остварена под уметничким руководством професора Петра Ивановића, допринела је да овај ансамбл постане један од најзначајнијих оркестара у земљи. Исте године, Гудачи Светог Ђорђа су позвани да одрже концерт у Лондону поводом 50-огодишњице UNICEF-а. На позив и препоруку проф. Ивановића, од 2006. до 2011. године, улога музичког директора оркестра била је поверена виолинисти светског реномеа – Гордану Николићу. Музички маратон под називом Мусиц цхалленге, на ком су са Горданом Николићем у улози солисте и уметничког руководиоца изведени сви Моцартови концерти за виолину и Симфонија бр. 29 у А дуру, награђен је Наградом Града Београда за најуспешнији концерт у 2006. години. Концерт Гудача са виолинистом Романом Симовићем, одржан у Коларчевој задужбини 15. новембра 2011. године, проглашен је за Концерт године од стране часописа Музика Класика. Концерте Гудача Светог Ђорђа пратиле су неподељене симпатије публике и високе оцене стручне јавности у земљи и иностранству. Поред објављених критика, трајни звучни записи за радио и телевизију као и 18 издатих компакт дискова веродостојно документују уметничке резултате оркестра.

Гудачи за собом имају преко 1600 концертних наступа у земљи и иностранству. Њихов репертоар обухвата бројна дела из различитих стилских епоха, од барока до савремене музике. Редовно изводе и композиције српских аутора, међу којима су бројне и оне које су посвећене овом ансамблу, као и дела камерне музике у аранжманима за гудачки оркестар.

Од значајнијих турнеја и гостовања истичу се она у Великој Британији, Холандији, Немачкој, Шведској, Украјини, Русији, Мађарској, Италији, Аустрији, Словенији, Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Гудачи редовно наступају на реномираним фестивалима: БЕМУС, НОМУС, БЕЛЕФ, НИМУС, Охридско лето, Интерфест Битољ, Мокрањчеви дани, Будва град театар, Сарајевски фестивал, Међународна трибина композитора, КОМА и др.

Камерни оркестар Гудачи Светог Ђорђа 2022. године обележава 30 година од оснивања ансамбла, што га уједно чини и најстаријим активним ансамблом овог типа у земљи. Овај значајан јубилеј, како за оркестар тако и за Републику Србију, Гудачи ће обележити серијом концерата у Београду и градовима Србије, а у плану су и гостовања у иностранству.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Небојша Бабић

Ознаке:

Датум

17. Jun 2022.
Завршен!

Време

21:00

Локација

Културна станица Свилара
Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад

Организатор

НЕО фестивал
Интернет адреса
http://festivalneo.org/

Остали организатори

Културни центар Новог Сада
Интернет адреса
https://www.kcns.org.rs/
X