Тесла – светлосна галерија

Тесла – светлосна галерија“ део је Дочека, платформе која прелазак између две календарске године обележава кроз мноштво догађаја, који цео град виде као сцену. Овогодишњи Дочек посебно је значајан, јер обележава и годину када Нови Сад постаје Европска престоница културе.

Филозофија Дочека је јединство у различитости, (су)живот у дуалности – између два календара, дана и ноћи, светлости и таме, звука и слике, прошлости и будућности, традиције и савремених технологија, које повезује јединствена енергија, баш као и код Тесле. Барокни амбијент подграђа Петроварадинске тврђаве кроз „Тесла – светлосну галерију“ постаје простор сусрета ових супротности, увезаних енергијом светлости. Истражујући светлост као животни принцип који увезује све нивое постојања, уметници кроз различите уметничке медије Подграђе претварају у простор сусрета.

После представе „Тесла, изуметник“, позивамо вас да формирамо процесију до Подграђа, где нас очекује непоновљива изложба „Тесла – светлосна галерија“. Група уметника ће провести грађане кроз инспиративне просторе барокног градића, преображене кроз снажне уметничке интервенције. Просторне инсталације ће открити различите аспекте светлости као средства уметничког израза који актуелизују различита Теслина открића, али и Теслине неостварене снове.

Мост Дуга, стара здања у Београдској улици и сама Београдска капија – сви архитектонски објекти крај којих ћемо проћи – биће преображени у монументалној игри светлости, покрета и звукова кроз фиксне, динамичке, бежичне и интерактивне аудио-визуелне технологије осветљења, укључујући 3Д пројекције. Али речи су овде недовољне: галерија светлости је нешто што се мора уживо видети и осетити!

„Тесла – светлосна галерија” је производ креативне синергије више познатих интернационалних уметника из различитих градова, који се поносе титулом Европске престонице културе. Награђивани визуелни уметник, Петко Танчев долази из бугарског Пловдива (ЕПК, 2019). Овај уметник уз помоћ најсавременије технологије ствара виртуелне светове који ремете нашу уобичајену перцепцију физичке стварности.

Иван Марушић Клиф делује на хрватској сцени медијске уметности као један од истакнутих аутора експерименталног смера, директор је ријечког фестивала светлости Vector Hack 2018. и 2020 (ЕПК, 2020–2021). године. Поред њих, за важан сегмент изложбе задужен је италијански уметник Алберто Новело, познат по пренамени пронађених или деконстуализованих аналогних уређаја из прошлости (осцилоскопи, ране гејминг конзоле, видео-миксери и ласери) у циљу истраживања везе између звука и светлости у облику контемплативних инсталација и перформанса.

Провереној екипи уметника, који сви, осим Ивана Марушића Клифа, по први пут гостују и раде у Србији, придружиће се студенти сценског дизајна са Факултета техничких наука у Новом Саду, а пројекат је остварен у сарадњи са Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције (Нови Сад) и студијом за просторни дизајн Моделарт архитекти (Нови Сад).

На изложби „Тесла – светлосна галерија” нас чекају и велике музичке звезде Nipplepeople, Електро Guzzi, Канда, Коџа и Небојша, Ђорђе Миљеновић, Noise Destruction и DJ Dark Angel 31. децембра, а дан касније, 1. јануара, публика ће уживати у наступима састава Kruder & Dorfmeister  и Минилинија.

Синергија уметника из различитих делова Европе је најбоља најава, како за отварање Европске престонице културе, тако и за разнолике програме који ће испунити годину титуле под слоганом За нове мостове.

Партнер пројекта „Тесла – светлосна галерија” је НИС.

Ознаке:,

Датум

31. Децембар 2021. - 01. Јан 2022.
Завршен!

Време

21:30

Локација

Подграђе Петроварадинске тврђаве
Београдска, Петроварадин

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

NIS Gazprom Neft – Нафтна индустрија Србије
Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције
Интернет адреса
https://ugzins.rs/
Факултет техничких наука
Интернет адреса
http://www.ftn.uns.ac.rs/n475077930/fakultet-tehnickih-nauka
Академија уметности у Новом Саду
Интернет адреса
http://en.akademija.uns.ac.rs/
Студио за просторни дизајн „Моделарт архитекти”
Phone
+381 21 302 4523
Електронска пошта
office@modelart.rs
Интернет адреса
https://modelart.rs/