2K+

У оквиру програмског лука Друга? Европа, имаћемо прилику да присуствујемо промоцији експерименталне музике кроз наступ новонасталог састава – 2К+ ансамбла. Концерт ће бити одржан у Културној станици Свилара, 22. новембра, у организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански“.

Звучне партитуре (audio scores) су једна од тековина савремене уметничке музике, као вид унапређења могућности извођења. Овакав метод садржи у себи елементе компоновања и импровизације, а како неминовно захтева коришћење електронике, сврстава се у савремену електро-акустичку музику. Сама звучна партитура подразумева звучни, уместо писаног извора (sound body), помоћу кога ансамбл изводи композицију.  Гост пројекта биће аустријска композиторка Elisabeth Schimana, која се оваквим видом компоновања и истраживања бави више од десет година. Она је звучне партитуре поделила на две методе: процесуирања звучног извора уживо за време трајања композиције и свирање помоћу звучне меморије. Oна ће о свему овоме одржати предавање након музичког наступа, а са члановима 2К+ ансамбла ће радити на извођењу композиција. Поред једне верзије њене композиције из циклуса Virus из 2018. године, она ће одабрати и друге композиције овог жанра.

Њена композиција Virus 2.6 биће компонована за фагот, две виолине, виолончело и контрабас, а изводиће је 2К+ ансамбл у саставу: Алекса Маринковић (фагот), Мина Ђекић (виолина), Ива Мајсторовић (виолина), Милица Свирац (виолончело) и Aleksander Gabrus (контрабас). Поред овог дела биће изведена још два дела из области звучних партитура која ће накнадно бити одабрана.

Улаз је слободан.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: А. Кoch

Ознаке:

Датум

22. Новембар 2022.
Завршен!

Локација

Културна станица Свилара
Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад

Организатор

Културни центар Војводине „Милош Црњански"