alternativa-u-izlogu

Алтернатива у излогу

Изложба „Алтернатива у излогу” представиће последњих сто година супкултуре кроз моду, а моћи ће да се посети од 22. новембра до 21. децембра на више локација у Новом Саду, у оквиру програмског лука Друга? Европа.

Нови Сад је кроз читав 20. век носио титулу не само српске Атине, него и  града развијене авангардне и алтернативне уметничке сцене. Авангардна и алтернативна оријентација Новосађана, која се испољавала у свим областима уметничког и културног стваралаштва, имала је свој израз и у њиховим модним и одевним изборима.  Пројекат  има за циљ да покаже како су изгледали и како су се облачили алтернативно оријентисани Новосађани у 20. веку, нарочито у његовој другој половини.

Главни програм читавог пројекта чини изложба аутфита, која ће показати како су се облачили урбано оријентисани Новосађани у другој половини 20. века. Поставку ће чинити двадесет комплетних стајлинга (10 мушких и 10 женских) постављених на лутке у новосадским излозима. Концепт изложбе заснован је на  прегледу одевног аспекта историјата различитих авангардних покрета и алтернативних праваца карактеристичних за Нови Сад 20. века. Поред аутентичних дизајнерских модних предмета, на којима ради тим модних дизајнера, стилиста и историчара/кустоса, у излозима ће бити изложени И комади одеће из приватних збирки грађана, као и комади из збирки институција културе (Српско народно позориште).

Изложба ће бити постављена на неколико локација по граду. Изложени аутфити ће представити десет праваца у одевању Новосађана, карактеристичних за другу половину 20. века, и моћи ће да се виде на следећим локацијама:

– ТЦ Променада (5 праваца, 10 аутфита) / до 21.12.

– Дистрикт (2 правца, 4 аутфита) / до 1.12.

Piazza Italia (1 правац, 2 аутфита) / до 1.12.

Bulevar Books (1 правац, 2 аутфита) / до 1.12.

– Трг Слободе (1 правац, 2 аутфита) / до 1.12.

У оквиру званичног отварања изложбе, које је заказано за 22. новембра у 20 часова у Фабрици у Дистрикту, одржаће се и трибина на тему „Начин облачења као израз припадности супкултурном покрету / Нови Сад, друга половина 20. века ”.

На трибини ће говорити: Анђелија Терзић, историчар уметности и уметник, Игор Тодоровић, аутор књиге Новосадска пунк верзија и уредник програма СКЦ Фабрика, Љиљана Ченејац, представница панк сцене 80-их и Стефан Жарић, историчар моде.

Трибину ће водити новинарка Весна Фаркаш и стилиста Срђан Швељо.

У Фабрици ће, као пратећи програм изложбе, бити изложене 4 целине: 

Модне вињете – неколико репрезентативних аутфита, карактеристичних за аллтернативну модну сцену Новог Сада у другој половини 20. века, које ће носити наши млади суграђани у улози манекена-волонтера.

Колажи Срђана Швеља – инспирисани алтернативном модном сценом друге половине 20. века.

Модни едиторијал Драгане Крстоношић – Фотографије из модне колекције „Witches on Holiday” из 1992. Драгане Крстоношић Даде

Избор уметничких фотографија и скица Вере Лајко у области модног дизајна и авангарнде новосадске сцене у другој половини 70-их

Избор фотографија и цртежа Анђелије Терзић из приватне архиве – авангарнда новосадске сцена

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Марија Мандић

Ознаке:

Датум

23. Новембар 2022.
Завршен!

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Удружење „Река“
X